IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширената помощ за имотния сектор оскъпява акциите на китайските строителни компании

Централната банка даде още 12 месеца на строителните компании, за да изплатят дължими заеми през тази година

09:28 | 11.07.23 г.
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg

Книжата на китайските строителни компании поскъпнаха във вторник, след като регулатори разшириха някои политики в спасителния пакет от ноември за увеличаване на ликвидността в изпитващия затруднения сектор, пише Ройтерс.

Според анализатори разширяването на политиките може да смекчи краткосрочния финансов натиск върху строителните компании и да гарантира завършването на жилищните им проекти, но ще са необходими и нови мерки за разрешаване на кешовата криза в сектора.

Строителството понесе удар, след като много компании спряха плащания на фона на дългова криза от средата на 2021 г., породена от спрените плащания по дълга на China Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в света.

В понеделник централната банка съобщи, че ще даде на строителните компании още 12 месеца, за да изплатят дължими заеми тази година, тъй като много частни компании все още нямат достъп до нови капитали въпреки агресивните мерки за подкрепа на ръководителите на централната банка.

Пазарите очакват скоро да бъдат обявени още стимули.

Хонконгският индекс Hang Seng Mainland Properties прибави 1,8%, а китайският CSI 300 Real Estate се повиши с 0,1%.

Sunac China, Logan Group и KWG Group, листнати в Хонконг, бяха сред най-добре представилите се компании с ръстове между 4% и 5%.

Миналия ноември Китайската народна банка обяви 16 мерки в подкрепа на лишения от ликвидни средства сектор, включително удължаване на периодите за изплащане на заемите, за да смекчи задълбочаващата се ликвидна криза.

В понеделник Китайската народна банка съобщи, че ще позволи дължими тази година заеми да бъдат изплатени до края на 2024 г.

Отделно от това банката съобщи, че рисковите класификации на отпуснатите заеми в подкрепа на завършването на недовършени проекти до края на 2024 г., няма да бъдат понижавани в сроковете на заемите.

CGS-CIMB Securities счита, че тези заеми може да съставляват между 30% и 40% от общите дългове на строителните компании, затова мерките може да подкрепят краткосрочната ликвидност.

„Те обаче не са достатъчни, за да разрешат изцяло проблема с ликвидността на строителните компании“, допълва консултантската компания.

Nomura съобщи, че предоставената в понеделник подкрепа вероятно няма да съживи продажбите на имоти, които са вяли от месеци, тъй като не допринася особено за възстановяването на доверието на купувачите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още