IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутлет центровете са все по-привлекателни за инвеститорите в имоти в Европа след пандемията

Те имат по-ниски оперативни разходи в сравнение с традиционните търговски центрове и затова не са толкова повлияни от енергийните разходи

22:23 | 12.07.23 г.
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Заводските аутлет центрове са станали по-привлекателни в Европа през последните години, докато много клиенти намаляват покупките си на стоки от неосновна необходимост и вместо това харчат повече за „еднократни“ стоки, откривани обичайно в аутлет магазини, пише консултантската компания Savills.

В неотдавнашна анкета брандовете са били попитани кои страни предлагат най-голям потенциал за заводски аутлет центрове в Европа. Резултатите показват, че Германия е най-популярната дестинация – 46% от брандовете са заявили интерес за експанзия в страната през идните три години. Тя е следвана от Франция с 35%, Испания с 29%, Великобритания с 19% и Италия с 19%.

Заради прекомерните наличности, създадени по време на пандемията, когато търговците на дребно не можеха да продават, аутлет магазините предлагат намалени цени за качествени стоки, отбелязва консултантската компания. Освен това, в сравнение с търговските центрове, те имат по-ниски оперативни разходи и в резултат на това са толкова повлияни от енергийните разходи.

„Привлекателността на аутлет центровете отчасти се дължи на доброто им представяне в периоди на забавяне на икономиката заради обичайната им отстъпка с между 30% и 70% в цените на стоките. Това предлага стойност за похарчените пари за все по-внимателните в разходите си потребители“, коментира Джорджия Ферис, анализатор за Европа в Savills.

„Висококачественият дизайн, широката гама от брандове и привлекателният микс от пазаруване и забавление се прибавят към привлекателността на заводските аутлет центрове. Освен това те са относително предпазени от ръста на електронната търговия, тъй като обичайно отстъпките са налични само при пазаруване в магазина“, допълва тя.

Според Лари Бренан, ръководител на отдела за търговски площи в Европа на Savills, секторът е популярен както сред местните купувачи, така и сред туристите, а това кара все повече международни компании за търговия на дребно да обмислят включване на аултет центрове в стратегията си.

„Миксът от добре установени, амбициозни брандове прави тези обекти привлекателни за потребителите и привлича посещения от обширни райони, допълнени с услуги, които подобряват преживяването на хората по време на пазаруване и ги насърчават да остават по-дълго време“, допълва той.

Заводски аутлет център е термин, който се отнася както за традиционните аутлет центрове, които предлагат непродадени наличности от брандовете директно на клиенти на намалени цени, така и дизайнерски аутлет центрове, включващи луксозни марки, които също продават стоки на намалени цени. Според определението на Savills заводският аутлет център включва група от поне десет аутлет магазина, които се намират в един и същи център с всякакви размери, но не по-малко от 5000 кв. м. Аутлет центровете често, но не винаги, са на открито, вместо в затворени търговски центрове, и обикновено се намират извън малък или голям град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още