IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската Neom планира да набере 2,7 млрд. долара за своя футуристичен град

Компанията иска да набере до 3 млрд. риала от местни банки, за да финансира и изграждането на луксозен туристически комплекс на остров Шуша

14:34 | 17.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Контролираната от правителството на Саудитска Арабия компания Neom, която разработва едноименния футуристичен град по проект на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, планира да набере 10 млрд. риала (2,7 млрд. долара) чрез заем, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Neom, подразделение на суверенния фонд на Кралството, разговаря с група фирми, предимно местни инвеститори, за да набере пари, с които да подкрепи финансирането на ранните етапи от строежа на проекта на стойност 500 млрд. долара, добавят източниците. Банките преговарят за условията с Neom и ако бъде постигнат успех, заемът може да бъде реализиран през следващите няколко месеца.

Отделно, Neom иска да набере до 3 млрд. риала от местни банки, за да финансира изграждането на луксозен туристически комплекс на остров Шуша, изтъкват още източниците, пожелали да запазят анонимност.

Оглавяван от принц Салман, Neom е най-големият проект в неговия план за диверсификация на Саудитска Арабия от петрола – основната сила на икономиката на страната. Престолонаследникът иска да превърне града в символ на технологичната революция на арабския свят, който ще трансформира икономиката на Кралството и ще служи като тестово поле за технологии, които биха могли да променят ежедневието на хората.

Разработчикът вече е подписал няколко сделки за привличане на инвестиции в проекта. Миналия месец Neom финализира споразумение на стойност над 21 млрд. риала с група местни инвеститори за разработване на временни жилища и съоръжения за 95 хил. души съгласно сделка за публично-частно партньорство. Преди това компанията подписа заем в размер на 3 млрд. риала с Riyad Bank за финансиране на развитието на туристически курорт, наречен Sindalah.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... курортно селище е ... като другите изградени в СА ... с атракциони , офис площи ... има търсене на такива екзотики в пустинята , те го предлагат ... кво те бърка ?! ти строиш нещо подобно в Балкана и са ти конкуренция ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Това в никакъв смисъл не е "град". Това е затвор. В пустинята. С брутално грешна архитектурна концепция, при това. Ще следя с интерес развитието на фиаското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още