IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Теглят се по-малко ипотечни кредити, но за по-големи суми

Юни месец е рекорден – най-силният месец от съществуването на ипотечен пазар в България, коментира кредитният консултант

13:20 | 26.07.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Бум на изтеглени жилищни кредити у нас няма. От Агенцията по вписванията отчитат 2% спад за първото полугодие на ипотечните кредити като брой изтеглени. 18% е ръстът на обема, той идва от високите цени на имотите, които за година натрупаха 20-25% ръст. 15% е спадът на сделките с имоти, но имаме повече сделки с ипотечни кредити. В големите градове цените нараснаха и повече хора имат нужда да купят имот с кредит, коментира пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.

"Това е четвърто поредно тримесечие на спад на сделки с имоти. Големият брой, с който мерим сега, беше иницииран един път от Covid кризата, втори път от високата инфлация, освен това и от войната. Затова имаше голямо търсене", обясни консултантът.

Той подчерта, че цените на имотите още не са започнали да спадат, но и не растат. Тихомир Тошев припомни златното правило при теглене на кредит – 30% от доходите трябва да отиват за покриването му, а 70% за покриване на ежемесечни разходи.

"Част от кредитополучателите нарушават това правило, искат хубав имот в голям град и отиват към 40%. Това за кредитните консултанти е риск. Има ниска безработица и доходите растат повече от инфлацията, но един кредит се тегли за 25-30 години, така че е добре това правило да не се нарушава", съветва Тошев, за да не се поставят на риск личните финанси.

Според него повечето клиенти предпочитат ипотечните кредити с плаваща лихва, която към монета е 2-2,6%, а фиксираната лихва от миналата година е между 3 и 3,5%.

"Лихвите ще мръднат малко нагоре, вероятно към края на година най-добрите оферти ще продължат да са под 3%. В топ сме на страните с най-ниски лихви, това е част от вътрешната ситуация на пазара. В някои страни тенденцията се обръща – в Румъния от 2% лихвите стигнаха до 8%, а през последните месеци паднаха до 6,5-7%", даде пример кредитният консултант.

Той е категоричен, че влизането на България в еврозоната няма да се отрази негативно на лихвите по кредитите и дори предположи, че те може да тръгнат надолу. "Еврозоната ще ни гарантира по-голяма сигурност и стабилност на пазара, всички страни в еврозоната имат по-малък ръст на лихвите, отколкото страните със собствени валути", е мнението на Тошев.

По отношение на потребителските кредити той посочи, че има ръст на обемите, но се свива броят на изтеглените заеми.

Защо растат бързите кредити? В кои райони на България се наблюдава най-голямо теглене на бързи заеми? Защо растат спестяванията, но лихви по депозитите дават само малките банки?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 9 месеца
И още една лъжа която пак се пробутва през бизнеса на въпросния Тошев с кредити - в момена той удобно подхвърля видиш ли как дори ако влезем е еврозоната и приемем еврото кредитите щели да бъдат по евтини ,което е пак лъжа защото в момента цената на кредита в еврозоната е по -висока от тази в България заради вдигането на лихвите от страна на Европейската банка и ако сега бяхме вече приели самото евро лихвите по ипотеките щяха да са двойно и тройно по скъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Човекът Тихомир Тошев ,който медията така удобно ни пробутва има изявление от 2008 година ,качено в you tube ,тогава е все още млад ,в което твърди че не очаква спад в цените на имотите ,само да припомня на аудиторията че това е момента в който вече в цял свят се знае за срива на баните и ипотечния пазар докато Тихомир Тошев пак пред медии ЛЪЖЕ че спад в цените на пазара няма да има ,и сега отново медиите го тиражират като човек който може да даде адекватна информация за пазара и за кредитиранет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
TLDR
преди 9 месеца
Как го измислите, че кредите няма да се вдигнат като влезем в Еврозоната, не знам. Гледайте euribor и питайте познати и приятели, които имат кредити в евро какво е положеното. Това, което задържа за момента лихвите по кредитите са ония 100 милиарда в депозити. Влезем ли е ЕЗ, ще ми раздвижване по депозитите и много бързо ще се усетят какво е да плащаш 5-6% лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още