IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът на Бъфет подкрепи американските компании за жилищно строителство

Новото строителство съставлява 30% от пазара, а настоящите собственици на жилища се придържат към по-евтините ипотечни кредити

11:00 | 17.08.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Книжата на американските компании за жилищно строителство се отклоняват от конвенционалната мъдрост за последиците от растящите лихви по ипотечните кредити, като поскъпват силно и привлякоха залог за 814 млн. долара от инвестиционната компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Анализаторите също все още са оптимистично настроени, пише Financial Times.

Цените на акциите на DR Horton, Lennar и NVR (в които Berkshire разкри, че е направил инвестиции тази седмица) са нараснали с около една трета тази година, изпреварвайки значително широкия измерител S&P 500. Книжата на конкурента PulteGroup са поскъпнали с малко над 80%.

Лихвите по ипотечните кредити в страната се удвоиха през последната година и половина, увеличавайки разходите за финансиране на покупка на жилище. Но те се оказват благодат за компаниите за жилищно строителство, тъй като бързият им ръст всъщност блокира много настоящи собственици в имотите им, намалявайки наличностите от съществуващи жилища за продажба и тласкайки бъдещите купувачи към нови имоти.

„Никой не може да твърди, че това не е циклична индустрия, но големите компании за жилищно строителство показват, че могат да управляват счетоводните си баланси при лош сценарий на развитие“, коментира Рафе Джадросич, анализатор в Bank of America, според когото оценките на книжата на компаниите за жилищно строителство са приблизително на средните им дългосрочни нива въпреки ценовия подем напоследък.

„Нашето мнение е, че секторът има още накъде да расте“, допълва той.

Около три четвърти от американските собственици на жилища имат ипотечни кредити при лихви под 4%, сочи анализ на JPMorgan Chase. Миналата седмица лихвите по новите заеми достигнаха 7,16% - нива, които за последен път бяха наблюдавани през 2001 г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Много американски домакинства обичайно вземат ипотечен кредит с фиксирана лихва за срок от 30 години.

„В основни линии предлагането е недостатъчно, търсенето се насочва към достъпни предложения и строителните компании ще трябва да произвеждат повече жилища, за да запълнят празнотата“, коментира изпълнителният президент на Lennar Стюърт Милър при представянето на новия отчет на базираната в Маями компания.

Добрите перспективи подкрепят оптимизма за цените на акциите. Цикличното естество на техния бизнес означава, че компаниите за жилищно строителство обикновено плащат големи дивиденти, затова, освен ако не прахосат по-високите си печалби, номиналната им стойност ще расте.

Джейд Рахмани от Keefe, Bruyette & Woods счита, че номиналната стойност на лидери в индустрията като DR Horton и на компанията Toll Brothers, специализирана в строителството на луксозни жилища, ще нараства с около 20% на година през следващите три години.

„Ако притежавате акции на Toll при днешна оценка, трябва да постигнете възвръщаемост от 15%-20% през идните 12 месеца“, смята той.

Цените на жилищата започнаха да се възстановяват, след като паднаха миналата година. Анализатори от Goldman Sachs повишиха тази седмица прогнозите си за цените на жилищата в САЩ за 2023 г. до ръст от 1,8% спрямо спад от 2,2% преди това, посочвайки затегнатото предлагане на жилища и по-доброто от очакванията търсене.

Робърт Диец, главен икономист на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB), коментира, че новото строителство обичайно съставлява 12% от общите наличности от жилища, но в момента представлява най-малко 30 на сто от общия пазар.

На национално ниво новозапочнатите еднофамилни жилища нараснаха с близо 10% през юли спрямо година по-рано, съобщи министерството на търговията в сряда. Lennar неотдавна повиши прогнозите си и сега очаква да завърши между 68 хил. и 70 хил. жилища през тази фискална година спрямо 62 хил. - 66 хил., както прогнозира преди това.

Най-големите строителни компании се възползват също от затягането на условията за кредитиране, защото техният размер и достъп до финансиране им позволяват да предлагат стимули, на които по-малки конкуренти не могат да съперничат.

Те например предлагат по-ниски лихви по ипотечните кредити за имот, който е наличен на пазара.

„Частните строителни компании, много от които малки играчи, активни на един-два пазара, трудно достигат до терени, работна ръка и материали и сега се финансират сами“, казва Джон Ловало, анализатор в UBS. „Държавните строителни компании не само могат да си осигурят тези неща, а също и да предложат финансиране на клиентите си“, допълва той.

И така, какво може да се обърка? Едно от притесненията е, че докато компаниите за жилищно строителство увеличават производството, ограниченията пред веригите за доставка и инфлацията при разходите може да се завърнат. Джадросич посочва рискове като повишаването неотдавна на цената на изолацията от доставчика Owens Corning заради силно търсене.

Този месец доверието на американските компании за жилищно строителство намаля за първи път тази година, сочи индекс на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo. Президентът на NAHB Алисия Хюи коментира, че част от забавянето е резултат от „недостига на строителни работници“.

Но най-големият риск е рязко забавяне и повсеместна загуба на работни места в американската икономика със запазването на по-високите лихви.

„Аз ще приема по-високите лихви, ако ми кажете, че заетостта ще бъде силна. Но е трудно да купиш къща, когато нямаш работа“, казва Ловало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още