IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на жилищните цени в света затихва, очаква се ръст на повечето пазари през 2024 г.

Оптимизмът идва от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и догодина отново ще тръгнат надолу

15:15 | 04.09.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Това вече беше сериозно предизвикателство на световните жилищни пазари преди пандемията, което не се отнасяше за малко пазари като Индия.

Допитването на Ройтерс, проведено между 14 и 31 август сред 130 жилищни анализатори и обхващащо имотните пазари в САЩ, Великобритания, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Индия, показва, че мнозинството анализатори повишават прогнозите си за тази и следващата година. Китай е ярко изключение от оптимизма.

Според прогнозите средните цени на жилищата в САЩ ще останат непроменени през тази и следващата година. В допитванията от май и март очакванията бяха цените на жилищата през 2023 г. да намалеят съответно с 2,8% и 4,5%.

Цените на жилищата в Нова Зеландия и Канада, които нараснаха с 40% - 50% по време на пандемията, се очаква да намалеят с около 5% тази година и отново да се увеличат съответно с 5% и 2% през 2024 г. В предишното допитване анализаторите очакваха спад с 8% - 9% през 2023 г. и ръст с 2% - 3,4% догодина.

В Индия, където нямаше пандемичен бум, цените на жилищата се очаква да растат стабилно през идните години.

Средните цени на жилищата на германския пазар се очаква да намалеят с 5,6% тази година и да останат непроменени през 2024 г. Цените на жилищата във Великобритания ще спаднат със скромните 4% тази година и няма да постигнат растеж догодина, сочи допитването.

Достъпността ще остане проблем в световен план. Мнозинството анкетирани, 55 от 103, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че достъпността на покупките за купувачите на първо жилище ще се влоши през идната година. Останалите 48 са заявили, че тя ще се подобри.

„Лихвите по ипотечните кредити продължават да растат и това подлага на засилен натиск достъпността. Обемът на продажбите е нисък, а това не дава ясна представа какъв точно е натискът върху цените на жилищата“, отбелязва Брад Хънтър от Hunter Housing Economics.

Но търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Бихте ли инвестирали в покупка на жилище сега?

Да, имам нужда от имот за живеене.
Да, смятам, че инвестицията в жилище е добра при висока инфлация.
Да, цените са високи, но очаквам да продължат да растат.
Не, цените са високи и очаквам да намалеят.
Не, очаквам лихвите по ипотечните кредити да се повишат и да изпитам затруднения с вноските.
Не, не съм сигурен в доходите и работата си.
Не, на пазара няма жилища, които да отговарят на критериите ми.
Не мога да преценя.
Не, нямам нужда.
Общо 1619 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 18
ratten
преди 7 месеца
пичове, тука повечето по квартири ли сте?за накавръка е ясно, че живее при кмайка си,но гледам, че сте на един акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 месеца
Брокерски мечти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Цикъла е един и същи:1.Имаме вдигане на лихвените проценти2.Имаме връх във вдигането на лихвите 3.Имаме задържане във процеса/тогава лихвите удрят икономиката и водят до спад в цените ,дори с цената на безработица и фалити/.4.Едва след това когато вече Централните банки видят че устойчиво са ударили инфлацията /през икономиката и работните места /,тогава има спад в лихвите но този спад е налице когато вече щетите са нанесени стабилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 0
nikiangel
преди 7 месеца
Скоро изтичат дългогодишните договори за офис пространства, които са празни от началото на пандемията и никога няма да се напълнят... правете си сметката кое ще расте и кое ще пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
ratten
преди 7 месеца
ама...как така??! ====2049===
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Европейската централна банка (ЕЦБ) се е приближила до момента, в който основните лихвени проценти са достигнали своя връх, но все още е много далеч от това да започне да ги намалява, заяви управителят на Френската централна банка(Banque de France) и член на ръководството на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало.-все още сме далеч от момента, в който можем да мислим за тяхното понижаване", каза още Вилроа дьо Гало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Оптимизмът идва от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и догодина отново ще тръгнат надолу.Този оптимизъм го имаше да напомня за есента на тази 2023 година ,лихвите не само не паднаха ами и Централните банки казаха че ще ги вдигат още ,след това ще ги държат високи ,тоест те още не са приключили с вдигането ,а имало оптимизъм че ще ги свалят -Китай е прекрасен приемер какво се случва когато лихвите по жилищните кредити се вдигнат и после и да свалят ,погрома е факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още