IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските строителни компании отменят рекорден брой нови проекти

Делът на компаниите, които съобщават за липса на нови поръчки, е нараснал до 44,2% през август

11:30 | 13.09.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Отменените строителни проекти и финансовите затруднения сред компаниите, притежаващи недвижими имоти, и строителни дружества в Германия са достигнали най-високите си нива от обединението преди три десетилетия, задълбочавайки кризата в строителството на най-голямата икономика в ЕС, съобщава Financial Times.

Засегнати от растящите лихви и разходи и по-слабото търсене, 20,7% от строителните компании са заявили, че са били принудени да се откажат от проект през август, което е ръст спрямо нивото от 18,9% предишния месец, сочи допитване сред 500 компании на анализатори от института Ifo в Мюнхен.

„С всеки изминал месец се увеличава вероятността все повече фирми да излязат от бизнеса“, коментира Клаус Волрабе, ръководител на отдела за допитвания на Ifo. Той предупреждава, че почти 12% от компаниите за жилищно строителство съобщават за финансови затруднения, най-високото ниво от началото на воденето на статистика преди 32 години.

Делът на строителните компании, които съобщават за липса на нови поръчки, също се е повишил до 44,2% през август спрямо 40,3 на сто през предходния месец и 13,8 на сто преди една година.

Волрабе отбелязва, че кризата е особено остра сред по-малките строителни компании, съсредоточени изцяло върху жилищното строителство. „Някои бизнеси вече изпитват затруднения да задържат глава над водата“, допълва той. „За щастие, много компании покриват и други аспекти от строителството – пътища, бизнес имоти. Това позволява на фирмите да се диверсифицират до известна степен“, казва още Волрабе.

Растящите лихви по кредитите след безпрецедентното повишаване на основната лихва от Европейската централна банка (ЕЦБ) през последната година потискат търсенето на нови ипотечни кредити и намаляват цените на жилищата.

В същото време инфлацията увеличава рязко разходите за строителство на нови жилища. Строителните разходи в Германия са с 38,5% по-високи в сравнение с периода преди пандемията, която започна в началото на 2020 г. Ifo отбелязва, че по-строгите регулации за енергийна ефективност също са намалили държавните субсидии за строителните компании.

Редица германски строителни компании изпаднаха в несъстоятелност през последните няколко седмици, включително три имотни компании, специализирани в строителството на бизнес имоти и базирани в Дюселдорф - Gerch, Centrum Group и Development Partner, както и Euroboden в Мюнхен и Project Immobilien Gruppe в Нюрмберг, които строят както жилищни, така и бизнес имоти.

Големи собственици на имоти като Vonovia и Aroundtown обявиха голямо понижаване на стойността на портфейлите им с имоти.

Наред с по-високите лихви по заемите и по-слабия растеж – очаква се германската икономика да се свие тази година, това води до рязък спад на новите строителни разрешения в страната, които намаляха с 34% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Макар че издаването на нови разрешения спада и в по-широката икономика на еврозоната, понижението в Германия е по-бързо. Общото производство на германските строителни компании е останало непроменено през юли спрямо година по-рано.

Допитване на S&P Global сред мениджърите по поръчките в сектора, публикувано миналата седмица, показа, че ръстът на активността в областта на гражданското и инженерно строителство е компенсиран от най-големия спад в жилищното строителство в Германия от над 13 години.

„Много компании живеят от сегашните си наличности от поръчки, придобити преди повишаването на лихвите“, казва Волрабе. Той предупреди, че повечето германски строителни компании очакват още спадове на новия бизнес през следващите шест месеца.

Миналата година в Германия са били построени само 295 300 жилища, много под целта на правителството да строи 400 хил. домове годишно. Ръководители в индустрията очакват броят им тази и следващата година да е още по-малък – лоша новина за страната, която изпитва недостиг от 700 хил. жилища, по данни на Германската имотна федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още