IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта на офисите в големи европейски градове се връща към обичайното ниво преди COVID

Офисите в Мадрид и Париж се радват на най-висока посещаемост сред изследваните от консултантска компания градове

15:50 | 19.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Средната заетост на офисите на големи европейски пазари е нараснала през последните шест месеца от 55% на 57%, но във вторник и сряда средната заетост достига съответно 64 на сто и 62 на сто и се доближава до нивото преди пандемията от около 70%, сочат данни на консултантската компания Savills.

Със средна заетост от 65% Мадрид е на първо место сред градовете, като изпреварва Париж, където тя достига 62%, същата като в „Уест Енд“ в Лондон. Кварталът в британската столица регистрира най-голям скок в нивото на заетост сред изследваните градове, като през последните шест месеца тя е нараснала от 50% на 62%.

Това се дължи на активността на финансовите компании – наемателите от финансовия сектор в центъра на Лондон без застрахователните компании отчитат средна заетост от 63%, тъй като секторът предпочита модела на четири дни от седмицата в офиса. Много организации в сферата на частните капиталови инвестиции и управлението на инвестиции предпочитат локации в „Уест Енд“ и това е допринесло за бързото увеличаване на заетостта в квартала.

Варшава също отчита значителен ръст на заетостта на офисите – от 46% на 55% от февруари насам, което отразява по-голямото търсене на локации в централния бизнес квартал.

Savills отбелязва, че предвид доближаването на средните нива на заетост във вторник и сряда до „нормалните“ нива от около 70%, това е сигнал към наемателите да бъдат предпазливи, когато планират офис стратегиите си. Те се нуждаят от достатъчно площи, за да отговорят на върховата заетост, макар че в останалите дни нивата са по-ниски.

„Новите ни данни показват, че средните нива на заетостта са нараснали във всички дни от седмицата в ключови европейски градове, но е важно да се видят върховите дни, тъй като нивата на заетост тогава определят минималното количество офис площи, от които наемателят се нуждае“, коментира Ребека Уеб, директор на отдела за трансгранични наематели за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„От ключово значение е как са проектирани площите, за да отговорят на различните нужди на служителите, гарантирайки, че те имат различна работна обстановка в офиса, подходяща за различни задачи през деня. Това засилва значението на споделените площи в офиса, от които служителите очакват далеч повече за по-голяма продуктивност“, допълва Уеб.

„Продължава да нараства търсенето на добре свързани, с добро качество офис площи на локации със смесено предназначение и на фона на забавянето на строителството и недостига на първокласни площи наемателите ще трябва да се конкурират за най-добрите площи, а това ще подкрепи ръста на наемите им“, очаква тя.

Майк Барнс, директор на отдела за анализи на бизнес имотите в Европа, предвижда, че занапред средната заетост на офис площите в Европа ще започне да се стабилизира на ниво от около 60%, тъй като компании и служители намират равновесие, което ги устройва, но то ще варира в различните градове и сектори.

„Европейските градове, които показват висока заетост, а именно Мадрид и Париж, са подкрепени от високия дял на хора, живеещи в градския център, добрата транспортна инфраструктура и по-ниските разходи за градски транспорт“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още