IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в света са се свили наполовина през лятото

Растящите лихви са основният фактор за значителния спад на инвестиционната активност, счита консултантска компания

10:47 | 23.11.23 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в света са намалели с 51% на годишна основа през третото тримесечие до 142 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Инвестициите са намалели с 53% в Америка, с 54 на сто в Европа и с 31% в Азиатско-Тихоокеанския регион. Растящите лихвени проценти в много страни са допринесли за значителния спад на инвестиционната активност.

Обемът на инвестициите в многофамилни жилища е намалял с 59% на годишна база през третото тримесечие до 37 млрд. долара, а инвестициите в индустриални имоти са спаднали с 44 на сто до 32 млрд. долара. Инвестициите в офиси са се свили с 63% до 26 млрд. долара на фона на относително слаби фундаменти и липса на ликвидност. Инвестициите в търговски площи са отбелязали спад от 35 на сто до 25 млрд. долара.

Растящите лихви блокират инвестициите в Северна и Южна Америка

Обемът на инвестициите в Северна и Южна Америка е намалял с 53% на годишна база през третото тримесечие до 86 млрд. долара, главно заради растящите лихви, по-затегнатата среда за кредитиране и очакванията за забавяне на икономиката.

CBRE отбелязва, че многофамилните жилища водят пред всички останали сектори с инвестиции за 30 млрд. долара през третото тримесечие, спад с 61% спрямо година по-рано. Очаква се инвестициите в многофамилни жилища да останат донякъде устойчиви, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити благоприятстват живота под наем, отколкото в собствен дом. Въпреки това някои пазари са изложени на опасност от свръхстроителство и се очаква имоти с добавена стойност да изпитат затруднения с рефинансирането през следващата година, пише CBRE.

Инвестициите в индустриални имоти са спаднали с 43% на годишна база до 21 млрд. долара, въпреки че се очаква трайно силното търсене на индустриални площи, особено от компании за електронна търговия, да подкрепи интереса на инвеститорите в краткосрочен план.

Инвестициите в офиси са намалели с 63% на годишна база през третото тримесечие до 12 млрд. долара. Наличностите от кредити за придобиване на офиси са били най-ограничени сред всички сектори и инвеститорите са останали притеснени за бъдещото търсене от наематели. Приемането от продавачите на по-ниски цени за офис активи клас Б и С на някои пазари ще доведе до известна инвестиционна активност в краткосрочен план, очаква CBRE.

Инвестициите в търговски площи са намалели с 31% на годишна база през третото тримесечие до 16 млрд. долара. Разходите на потребителите са останали забележително устойчиви тази година, но намаляващите спестявания и възобновяването на плащанията по студентски заеми вероятно ще отслабят разходите за покупки на дребно в САЩ в краткосрочен план. Но липсата на ново предлагане вероятно ще смекчи евентуално влошаване във фундаментите на търговските площи, очаква консултантската компания.

Обемът на инвестициите в Европа намалява за седмо поредно тримесечие

Инвестициите в бизнес имоти на Стария континент са спаднали с 54% на годишна база през третото тримесечие до 36 млрд. долара, главно заради по-високите лихви и по-бавния икономически растеж.

Инвестициите в офиси в Европа са намалели с 66% на годишна база до 9 млрд. долара. Въпреки по-високото завръщане в офисите, отколкото в САЩ, много европейски компании преоценяват изискванията си за площи, което намалява търсенето на по-нискокачествени офис активи. Търсенето на първокласни офис активи остава относително силно.

Инвестициите в индустриални площи в Европа са спаднали с 55% на годишна база до 7 млрд. долара. Общото ниво на свободните площи леко е нараснало, тъй като експанзията на компании за електронна търговия се е забавила. Но средните наеми в сектора на индустриалните имоти са продължили да нарастват.

Инвестициите в търговски площи в Европа са се свили с 52% за година до 6 млрд. долара. Въпреки че европейските потребители все още имат много спестявания, упоритата инфлация и по-бавният икономически растеж ще понижат доверието на потребителите.

Инвестициите в многофамилни жилища в Европа са намалели с 49% на годишна база до 6 млрд. долара, най-ниското тримесечно ниво на инвестиционния обем за сектора от 2013 г. насам.

Инвестициите в Азиатско-Тихоокеанския регион остават устойчиви

Инвестициите в Азиатско-Тихоокеанския регион са намалели с 30% на годишна база до 20 млрд. долара. Обемът от инвестиции е движен основно от ръста на придобиванията в сектора на търговските площи и хотелите, отбелязва CBRE.

Инвестициите в офиси в региона са спаднали с 61% на годишна база до 6 млрд. долара, най-ниското тримесечно ниво от 2011 г. насам. Ново преоценяване на офис активите се очаква в краткосрочен план, особено в Хонконг и Пасифика, прогнозира CBRE.

Инвестициите в индустриални имоти са се свили с 9% на годишна база до 4 млрд. долара. Дългосрочните наемни договори са започнали да надделяват над краткосрочните наеми в региона. Макар че инвестиционната активност в индустриалния сектор се очаква да остане вяла през четвъртото тримесечие, основните фондове ще продължат да се насочват към пазари с по-силни перспективи за ръст на наемите като Австралия и Сингапур.

Инвестициите в търговски площи в Азиатско-Тихоокеанския регион се отбелязали спад с 15% на годишна база до 4 млрд. долара през третото тримесечие. Големи придобивания на активи в Япония, Австралия и Сингапур стимулират активността в сектора.

Очаквания за 2024 г.

CBRE прогнозира, че високите лихви и затегнатите условия за кредитиране ще продължат да ограничават инвестициите в имоти до първото полугодие на 2024 г. Компанията очаква общият инвестиционен обем на световния пазар на бизнес имоти през следващата година да е на нивото от 2023 г. със спад от 5% в Северна и Южна Америка, ръст от 5% в Европа и ръст с 5% до 10% в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още