IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Европа имат недостиг от 176 млрд. евро за рефинансиране на дълг

Заемите, обезпечени с офис сгради, съставляват близо половината от прогнозирания недостиг на средства

21:34 | 13.12.23 г.
Имотите в Европа имат недостиг от 176 млрд. евро за рефинансиране на дълг

Стена от имотен дълг се задава в Европа през следващите четири години и над една четвърт от него може да не бъде рефинансирана, предупреждава консултантската компания CBRE, цитирана от Bloomberg.

Между общата сума от 640 млн. евро на отпуснатите заеми в годините от 2019 до 2022 г. и наличната към момента сума за рефинансирането им има пропаст от 176 млрд. евро, сочи анализът на компанията.

 Причината е, че стойностите на имотите се свиват, а дългът става както оскъден, така и по-скъп, отбелязва CBRE в публикуван в сряда доклад, който изследва степента на възможния недостиг на финансиране в годините от 2024 до 2027 г.

Банките ограничиха кредитирането заради намаляващите стойности на активите и ръста на проблемните имотни заеми в счетоводните им баланси. Това се прибавя към вече затруднената среда за кредитополучателите, чиято относителна задлъжнялост расте, докато стойността на активите им намалява.

Някои от тях успяват да инжектират нов капитал, за да си осигурят нови заеми, но други трябва да продават, ако могат.

„Европейските имотни пазари преминават през труден период през последните две години. Пазарните условия са особено предизвикателни за задлъжнелите инвеститори“, пишат авторите на доклада.

Максималното съотношение между дълг и собствен капитал намалява с повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP Максималното съотношение между дълг и собствен капитал намалява с повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Заемите, обезпечени с офис сгради, съставляват близо половината от прогнозирания недостиг на финансиране, сочат данните на CBRE.

Дефицитът за търговските площи е по-малък, но като процент от отпуснатия дълг магазините на търговски улици имат най-голямата пропаст от 30%.

Прогнозираната пропаст се основава на настоящите цени и наличностите от дълг, но тя може да намалее през разглеждания период, ако лихвите се стабилизират и централните банки започнат да ги намаляват, както в момента се очаква.

Това ще доведе до известно възстановяване на капиталовите стойности и до подобряване на условията за финансиране, намалявайки пропастта с около 35%, се казва в анализа на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още