IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето банки в Европа се притесняват да кредитират бизнес имоти

60% от банките, участвали в допитване на Европейския банков орган, очакват качеството на заемите за бизнес имоти да се влоши

17:51 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Голям брой европейски банки са скептични за бизнес имотите догодина и това може да влоши последиците от спада в този клас активи, счита Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Bloomberg.

Допитване, което финансовият регулатор прави на всеки шест месеца, е установило, че три четвърти от банките планират да намалят експозицията си към подобни кредитополучатели за постоянно. Над 60% от участвалите в анкетата банки очакват също качеството на заемите за бизнес имоти да се влоши, отбелязва ЕБО.

Бизнес имотите са един от класовете активи, които понесоха най-тежък удар от бързото повишаване на лихвите и строителните компании трябва също да се справят с по-ниско търсене на офис площи в следпандемичната ера. ЕБО сравнява спада в броя на сделките в индустрията с нивата, видени по време на финансовата криза през 2008 г., и отбелязва, че „ценовите корекции набират скорост“ в скандинавските страни и в Германия.

Широко забавяне на икономиката и затягане на кредитирането ще създадат допълнително бреме, предупреждава ЕБО. Задлъжнели инвеститори може да бъдат принудени да продават имоти, „засилвайки натиска към понижаване на цените и показвайки рисковете, свързани с ликвидни несъответствия във фондовете за инвестиции в недвижими имоти“, отбелязва органът.

Позовавайки се на „неофициални данни“, ЕБО пише, че банките отчитат нараснало търсене на заеми от кредитополучатели от сферата на бизнес имотите, с които да заменят дълг с настъпващ падеж. „Това се дължи и на факта, че рефинансирането на дълг чрез капиталовите пазари става трудно“, се казва в доклада.

Европейските банки са имали експозиция за 1,4 трлн. евро към бизнес имоти през юли, съобщава ЕБО. Съотношението между дълг и собствен капитал, ключов показател, който кредиторите използват, за да определят потенциалните си загуби, е „стабилно“ и осигурява предпазна мрежа в случай на по-дълбока корекция, пише финансовият регулатор.

Но заеми за бизнес имоти на стойност почти 160 млрд. евро са имали съотношение между дълга и собствения капитал от над 100%, сочи докладът.

ЕБО съобщава, че 85 банки са участвали в допитването му през август и септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още