IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на доверието осветява пътя на британската строителна индустрия

По-кратките срокове за изпълнение на проектите и спадащите входящи разходи допринасят за по-слабия спад през декември

23:00 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската строителна индустрия обяви, че продукцията ѝ е намаляла с най-бавния си темп от август - знак, че оптимизмът може да се върне през следващите месеци с очакван спад на лихвените проценти.

Индексът на S&P Global на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на строителството нараства до 46,8 пункта през декември спрямо 45,5 пункта за ноември. Мярката остават под прага от 50 пункта, разделящ разширяването от свиването.

Резултатът е и над медианната оценка в анкета сред икономисти за 46,1 пункта.

По-кратките срокове за изпълнение и спадащите входящи разходи подкрепят смекчаването на спада през последния месец на 2023 г., докато надеждите, че Английската централна банка (АЦБ) ще намали лихвените проценти, засилват оптимизма.

„Очакванията за спад на лихвените проценти през следващите месеци изглежда са подкрепили нивата на доверие сред строителните компании“, коментира ситуацията Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence. „Строителството на къщи беше най-зле представящата се област, но дори в този сегмент имаше признаци, че спадът е започнал да се забавя“, добавя той.

Повече от 40% от строителните компании прогнозират, че активността ще се увеличи през 2024 г., докато само 17% очакват свиване на фона на продължаващите опасения за състоянието на икономиката.

Индексът, проследяващ бъдещото строителство, нараства до най-високата си стойност от седем месеца.

Спадът в жилищния сектор във Великобритания се облекчава през декември 2023 г. Източник: S&P Global/Bloomberg Спадът в жилищния сектор във Великобритания се облекчава през декември 2023 г. Източник: S&P Global/Bloomberg

Строителите на къщи отчитат най-ниските нива на активност от всички категории в сектора. Това отразява скока в разходите по заеми през последните две години, което ограничава покупките на имоти и новите проекти. Сезонно коригираният индекс показва свиване на производството за 13-ти пореден месец, най-дългата серия от спадове след световната финансова криза. Но последното понижение все пак е най-бавното от юли.

Мярката за новите поръчки остава на отрицателна територия за пети пореден месец, но отчита само умерен спад в обема на продажбите. Строителните компании казват, че липсата на доверие на клиентите и опасенията за икономиката на Обединеното кралство ограничават поръчките.

Заетостта в строителството се увеличава през декември след свиване през предходния месец. Все пак създаването на работни места се засилва незначително поради намалените оперативни маржове и натиска върху заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още