IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвеститори в имоти искат да продават въпреки края на лихвените повишения

40% от анкетираните инвеститори са заявили, че ще се разделят с активи тази година, сочи проучване

10:05 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекорден брой инвеститори в имоти от Азия се стремят да продадат активите си тази година на фона на икономическата несигурност, сочи допитване на консултантската компания CBRE, цитирано от Bloomberg.

Над 40% от анкетираните са заявили, че ще се разделят с активи тази година, за да реализират възвръщаемост и да изплатят дълг, което е най-високият дял от началото на ежегодното допитване. Намеренията за продажби са най-високи в Австралия, Сингапур и Хонконг. Същевременно нетните намерения за покупки в Азия остават до голяма степен непроменени.

„Макар че цикълът на повишаване на лихвите е към края си на големите глобални пазари, инвеститорите очакват индикации, че сегашният цикъл на корекции на цените е приключил, преди да вложат значителни капитали“, коментират ръководителите на CBRE Хенри Чин и Грег Хайленд, цитирани в доклада.

„Следователно инвеститорите на повечето пазари, с изключение на Япония, ще продължат да възприемат изчаквателен подход“, допълват те.

Песимизмът в Хонконг, който остава в продължителна имотна криза, е най-остро изразен сред големите пазари. Апетитът на инвеститорите се е свил до 15-годишно дъно, тъй като разходите за финансиране достигнаха 22-годишен връх. Инвеститорите там посочват продължителната несигурност около възвръщаемостта за индустриални и офис активи.

За сметка на това Япония и Южна Корея са възприемани по-положително. Япония е водещата дестинация за трансгранични инвестиции в имоти за пета поредна година, а над половината от южнокорейските инвеститори са склонни да повишат вложенията си в имоти.

Същевременно инвеститорите от континенталната част на Китай очакват повече добри възможности за покупка на проблемни активи през тази година на фона на продължаващата имотна криза в страната.

Допитването е проведено през ноември и декември 2023 г. сред 510 инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още