IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните проблеми в Китай спряха строителството на кула в Лос Анджелис за 1 млрд. долара

Изоставеният проект създава дилема за градските власти, които трябва да се справят и с криза с достъпността на жилищата

15:41 | 19.02.24 г.
Комплексът Ocenwide Plaza в Лос Анджелис. Снимка: Facebook
Комплексът Ocenwide Plaza в Лос Анджелис. Снимка: Facebook

Когато бяха обявени плановете за проекта Oceanwide Plaza през 2015 г., сградата беше смятана за бляскав символ на възраждането на центъра на Лос Анджелис, пише Financial Times.

Китайските поддръжници на проекта очертаха визия за 1 млрд. долара за 500 луксозни апартамента, петзвезден хотел Plaza и търговски площи, всичко това на първокласна локация точно срещу спортната зала, където играе баскетболният отбор „Лос Анджелис Лейкърс“. Сградата трябваше да бъде обвита с 213-метров LED екран и да даде импулс на процъфтяващата развлекателна дестинация.

Днес обаче Oceanwide Plaza остава недовършена и компанията майка няма пари. Вместо в първокласна дестинация в центъра Oceanwide се превръща в още един досаден проблем за властите в Лос Анджелис, които вече трябва да се справят с криза с бездомниците и сериозен недостиг на достъпни жилища.

Трите недовършени кули на Oceanwide са покрити с произведения на предизвикващи гравитацията автори на графити, чиито изрисувани със спрей инициали привлякоха вниманието на цял свят през януари благодарение на церемонията по връчването на наградите „Грами“, която се проведе на отсрещния тротоар, в зала Crypto.com Arena. Рекламата привлече още повече графити артисти и други смелчаци.

В следващите седмици парапланеристи публикуваха видеа как политат във въздуха от оголените подпори на сградата на ниво от 20-ия етаж нагоре. За кмета на града Карън Бас това беше последната капка, която преля чашата.

„Гарантирам ви, че ще стане трагедия, ако мястото не бъде оградено бързо. Собственикът трябва да върне парите на града до стотинка“, заяви Брас пред местна телевизия миналата седмица.

Градските власти дадоха срок на Oceanwide до уикенда да обезопасят района около обекта. Ако компанията не го направи, работата, а най-вероятно и разходите, ще трябва да бъдат поети от градските власти в Лос Анджелис.

Кевин Де Леон, член на градския съвет в Лос Анджелис, нарече Oceanwide Plaza „петно в иначе жизнена част" от центъра на града. Освен графитите и парашутните скокове, бандити крадат медните жици на сградата, допълни той.

Де Леон отправи предложение, подкрепено от останалия съвет, което призовава Oceanwide да изгради стабилни огради около обекта, да наеме допълнителна охрана, да премахне графитите и да изчисти публичните площи, които са възпрепятствани от проекта.

Малцина се нядават, че Ocenwide ще спази крайния срок до края на седмицата или дори ще отговори на призивите. Ако е така, градските власти заявиха, че ще се стремят да си върнат от компанията 3,8 млн. долара за обезопасяването на обекта.

Проблемите в проекта започнаха с нарастването на напрежението между САЩ и Китай по времето на администрацията на Тръмп. Нажеженият имотен сектор в Китай започна да се охлажда, а Oceanwide Holdings беше извадена от индекса Hang Seng Midcap в Хонконг през 2017 г. Две години по-късно работата по Oceanwide Plaza спря, след като подизпълнители се оплакаха от неплатени сметки.

На 3 януари компанията майка внесе обявление пред Хонконгската фондова борса, че разформирова групата и назначава ликвидатор.

Ако властите в Лос Анджелис трябва да поемат отговорността за обезопасяването на обекта, както мнозина очакват, възниква въпросът какво следва. Градските власти едва ли ще пожелаят да поемат обекта, казва Доналд Спивак, бивш член на Агенцията по общностно преустройство, който сега е преподавател в университета на Южна Калифорния. Градът ще трябва да поеме отговорност за инциденти и други проблеми на обекта.

„Съмнявам се, че градът ще поиска да поеме имота. Това ще бъде нещо голямо и не смятам, че градът ще пожелае да се замеси в това, да стане на практика собственик на имота“, коментира Спивак.

Незавършеният обект се намира близо до квартал „Скид Роу“ в Лос Анджелис, където се смята, че живеят около 6 хил. бездомници. Някои местни жители смятат, че Oceanwide Plaza трябва да бъде преустроена за настаняване на бездомници и хора с ниски доходи.

Но сградата стои незавършена близо пет години и ще е нужна една година само за ремонт за връщане към фазата, в която строителството да може да бъде възобновено, казва Спивак. След това завършването ще отнеме още година или две.

„Смятам, че е нереалистично това да се превърне в краткосрочно решение на жилищната криза, която имаме. Това не е обект, който можем да ремонтираме на две на три и да го отворим за подслон на бездомници след шест месеца. Не мисля, че това е възможно“, отбелязва той.

Има и други препятствия пред идеята за превръщането на сградата в подслон за бездомници, коментира историкът на Лос Анджелис, консерватор и екскурзовод Ричард Скейв.

„Никой не иска най-големият проект за общински жилища в щата Калифорния да се намира до “Crypto.com Arena, където „Лейкърс“, „Лос Анджелис Клипърс“ и „Лос Анджелис Кингс“ играят срещите си, казва той.

Ако не бъде намерен купувач за сградата, другата възможност е разрушаване, което ще изисква дълъг процес на преценка от града, отбелязва Скейв. „За разрушаване на сграда Комисията по безопасност на сградите трябва да премине през невероятно сложен правен процес“, казва той. „Това ще заеме огромен капацитет и ще създаде огромно замърсяване. Никога не сме правили такова нещо в центъра на града“, коментира Скейв.

Според члена на градския съвет Де Леон целият спор за Oceanwide е отклоняване на вниманието от по-големи проблеми на града. „Много съм разстроен, че трябва да се справяме с криза с бездомниците и с криза с достъпността на жилищата в Лос Анджелис, трябва да съсредоточим всичките си ресурси натам“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още