IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от три месеца

Свитите очаквания за размера на понижението на лихвите тази година подлагат на натиск пазара

12:49 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са намалели за първи път от три месеца насам, което подсказва, че пазарът вероятно е изпаднал в стагнация заради високите лихви по ипотечните кредити и подложената на натиск достъпност, пише Bloomberg.

Nationwide Building Society съобщи, че средната цена на жилищата е спаднала с 0,2% миналия месец след ръст с 0,7 на сто във всеки от двата предишни месеца. Икономисти очакваха малък ръст на месечна база.

Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от месеци. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от месеци. Графика: Bloomberg LP

Имотният пазар във Великобритания опроверга очакванията за рязък спад на цените миналата година и постигаше скромни ръстове от септември, когато Английската централна банка (АЦБ) сложи край на най-бързата поредица от лихвени повишения от десетилетия насам. Но цените остават на нива, на които за много купувачи вероятно ще е трудно да финансират покупката, особено в момент, когато основният лихвен процент е на 16-годишен връх.

„Активността се засили спрямо слабите нива, които преобладаваха към края на 2023 г., но остава относително вяла по исторически стандарти“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide, цитиран в доклада. „Това до голяма степен отразява последиците от по-високите лихви върху достъпността“, допълва той.

Средната цена на жилищата във Великобритания сега е 261 142 паунда, сочат данните на Nationwide, чийто индекс е първият от поредицата индикатори за пазара, които трябва да бъдат публикувани този месец. Това е с 4,6% под връхната точка, регистрирана в края на 2022 г. Сега цените са нараснали с 1,6% на годишна база.

„Продавачите ще трябва да останат търпеливи. По-високите лихви по заемите продължават да са проблематични“, коментира Джейсън Харис-Коен, главен изпълнителен директор на Open Property Group.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново растат. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново растат. Графика: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити нараснаха леко през последните няколко месеца, тъй като инвеститорите смекчиха очакванията си за размера на понижението на ключовата лихва на АЦБ тази година. В един момент пазарите очакваха намаление с 1,5 процентни пункта за 2024 г. Сега те предвиждат две понижения с по четвърт пункт и силни перспективи за трето.

„Все още е вероятно възстановяването да бъде силно повлияно от посоката на лихвите“, коментира Гарднър.

Цените в Лондон са нараснали с 1,6% на годишна база и това го превръща в най-добре представящият се регион в Южна Англия. Северна Ирландия отчита покачване на цените с 4,6%, което я прави най-силният регион в допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още