IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания прекъснаха шестмесечния си спад

Месечният ръст през октомври обаче се дължи основно на недостига на жилища за продажба, а не на нараснало търсене от купувачите

14:10 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания прекъснаха шестмесечната си губеща серия през октомври, но ръстът отразява недостига на имоти за продажба и е вероятно спадовете на цените да се възобновят, предупреди ипотечният кредитор Halifax, цитиран от Ройтерс.

Halifax, част от Lloyds Banking Group, съобщи, че цените през октомври са нараснали с 1,1% спрямо месец по-рано, първо повишение от март насам на сезонно изгладена база след месечния спад с 0,3 на сто през септември.

Спрямо година по-рано цените на жилищата през октомври са с 3,2% по-ниски спрямо годишен спад с 4,5 на сто през септември. Така средната цена на жилищата във Великобритания е достигнала 281 974 паунда (347 279 долара), което е с близо 10 хил. паунда по-малко спрямо година по-рано.

„Евентуалните продавачи изглежда възприемат предпазлив подход и това води до ниски наличности от жилища за продажба. Това вероятно е подкрепило цените в краткосрочен план, те не са движени от търсенето на купувачите, което остава слабо като цяло“, коментира Ким Киниард, директор на Halifax Mortgages.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) остави непроменена основната си лихва на 15-годишно върхово ниво от 5,25%, а главният ѝ икономист Хю Пил заяви, че АЦБ вероятно няма да обмисли да пристъпи към понижаване преди второто полугодие на следващата година, ако няма промяна в перспективите.

Цените на жилищата във Великобритания нараснаха по време на пандемията от COVID-19 заради ниските лихви, по-голямото търсене и временните данъчни облекчения. Индексът на цените на жилищата на Halifax все още е с 18% над нивото си през февруари 2020 г. въпреки спада с 4% спрямо връхната му точка от юни 2022 г.

Halifax съобщи, че очаква цените на жилищата да продължат да намаляват тази година и да се върнат към растеж през 2025 г.

„Макар че доходите на много хора ще нараснат чрез повишаване на заплатите, по-високите лихви и по-широкият натиск върху достъпността продължават да са предизвикателство за купувачите“, отбелязва Кинаирд.

Жилищният пазар е една от областите, които усетиха най-големите последици от 14-те повишения на лихвите от АЦБ от декември 2021 г. насам. Новото жилищно строителство намалява заедно с цените.

Но анализатори от Capital Economics съобщиха, че вероятно ще ограничат очакванията си за нови спадове на цените след новите данни.

„Само високите лихви не са достатъчни, за да предизвикат спада на цените на жилищата, който прогнозирахме“, коментира икономистът от Capital Андрю Уишарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още