IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата се разпространява все повече из Великобритания

Продажбите на жилища са се свили с 23% на годишна база през септември

11:27 | 30.10.23 г. 4
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Британският жилищен пазар отбелязва широк спад на цените през септември, след като по-високите ипотечни лихви и натискът от разходите за живот са притиснали бюджетите на потребителите на повечето местни пазари, съобщава Wall Street Journal, цитирайки ново проучване на Zoopla.

Цените на жилищата във Великобритания са спаднали с 1,1% на годишна база, което е най-голямото забавяне на ценовия ръст от 2009 г. насам. Спадовете при цените на жилищата, преди концентрирани в Южна Англия, сега удрят 80% от местните пазари, макар че размерът на пониженията остава ограничен под 5%, заяви имотната компания в понеделник.

Продажбите на жилища са се свили с 23% на годишна база, отразявайки несигурността и по-малката покупателна сила. Zoopla очаква сделките при жилищата през 2024 г. да останат без промяна на ниво от 1 милион.

„Цените на жилищата се доказват като по-устойчиви, отколкото мнозина очакваха през последната година, в отговор на по-високите ипотечни лихви“, коментира изпълнителният директор на Zoopla Ричард Донъл.

Ако се допусне, че ипотечните лихви спаднат до 4,5% до края на 2024 г., Zoopla все още очаква ценовият ръст при жилищата през 2024 г. да остане негативен, като цените ще намалеят с още 2% следващата година. По-бърз спад при ипотечните лихви до 4%, от друга страна, ще засили активността при продажбите, а не цените на жилищата, смята компанията.

„Бавен ръст на цените на жилищата и нарастващи приходи през следващите 12-18 месеца ще подобрят достъпността до нива, последно отчетени преди десетилетие, създавайки потенциал за възстановяване при домовете, докато доверието на потребителите се завръща“, казва Донъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
Спад на цените от 1%? АМА вие сериозно ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: 6000Както са поскъпнали двойно ,така ще паднат и наполовина от цялото поскъпване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
6000
преди 6 месеца
Ти от 2017-та обясняваш какъв балон били имотите а те от тогава поскъпнаха двойно. Парите които беше приготвил тогава да дустаен днес са колкото за хубаво парко място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Великобритания ,Китай,Германия ,Швеция,...цял свят спадове и стагнация в проджабите на имоти и спад в цените ...България я чака същата участ ,балона у нас е огромен и в цените и в очакванията на всички които се набълбукаха с кредити за имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още