IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазар на две скорости: Сделките с имоти растат в четирите големи града, в страната отново спадат

В София те са на най-високото си ниво от 2008 г. насам за първото тримесечие, сочат данни на Агенцията по вписванията

20:45 | 04.04.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

2024 г. е започнала силно за имотните пазари в четирите големи града в България София, Пловдив, Варна и Бургас, но покупките на имоти в страната като цяло намаляват за седмо поредно тримесечие, сочат данни на Агенцията по вписванията. 

В София между януари и март са вписани 7298 сделки с имоти, което е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г. В статистиката на Агенцията по вписванията влизат сделки с всякакви видове имоти – жилища, офиси, търговски площи, складове, земеделски земи.

Първото тримесечие е най-силното в София за периода от 2008 г. насам, точно преди срива на имотния пазар, когато са били вписани 8035 сделки, сочи справка в данните на Агенцията по вписванията за изминалите години. Това е второ поредно тримесечие, в което изповяданите сделки с имоти в столицата се увеличават. В края на миналата година те нараснаха с 4,2% след година и половина на спад. Впрочем и тогава вписаните малко над 10 хил. сделки бяха на едни от най-високите нива от началото на новия век след 2021 и 2008 г.

Пловдив, който също успя да се върне към лек ръст на изповяданите сделки в края на миналата година, отново отчита повишение с 3,9% до 3365 сделки, който се ускорява спрямо по-минималното покачване от 1,6 на сто предходното тримесечие.

В началото на тази година двата големи морски града Варна и Бургас също успяват да излязат на положителна територия от гледна точка на брой вписани сделки, прекъсвайки серията от шест поредни тримесечия на спад. В морската столица между януари и март са изповядани 3170 сделки, което е ръст с 12,7% на годишна база, а в Бургас през същия период са вписани 1668 сделки, или увеличение с 9,2%.

Силна роля за активния имотен пазар в четирите големи града у нас вероятно имат ниските лихви по ипотечните кредити, тъй като именно хората в големите градове разчитат най-много на заети от банките средства за покупките си на имоти. Публикувани миналата седмица данни на БНБ за февруари показаха, че средната лихва за новоотпуснатите жилищни заеми в лева леко се е понижила до ниво от 2,54% спрямо 2,57 на сто предходния месец. Ръководители на някои от най-големите банки в страната, които се включиха в допитване на Investor.bg през февруари, съобщиха, че очакват лихвите по жилищните кредити да нараснат с между 0,2 и 0,5% през тази година. 

И докато имотният пазар в четирите водещи града е набрал скорост в началото на годината, представянето му в страната като цяло остава вяло, като едва около една трета от следените 113 града от Агенцията по вписванията отчитат ръст на сделките през първото тримесечие. Общо 43 799 са изповяданите сделки с имоти през първото тримесечие в цялата страна, което е спад с 1,5% на годишна база.

Русе, който също отбеляза минимален ръст на сделките в края на миналата година, не е успял да го задържи и в началото на тази се връща към спад с 4,7%. Понижение отчита и Стара Загора, където са вписани 847 сделки, с 3,4% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Сред други големи градове в страната сделките в Благоевград намаляват с 2,2%, а във Велико Търново понижението е със 7,3 на сто. Плевен също отчита понижение с 6,8 на сто. В същото време покупките на недвижими имоти са се увеличили в Кърджали с 13,8% и в Перник с 6,2 на сто.

Почти повсеместен остава спадът на покупките в морските курорти. Несебър, който доскоро беше абсолютен лидер по ръст на вписаните сделки в страната, отново отбелязва спад от 7,8 на сто с 1405 изповядани сделки. В местната агенция по вписванията се изповядват и сделките в Слънчев бряг. В Балчик те намаляват с 8,1%, в Каварна – с 12,9 на сто, а в Царево - с 14,2%. Изключение е Поморие, където покупките на имоти са се върнали към ръст със 17%.

Сходна е картината и при планинските курорти. Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отчита спад от 16,5%, а в Самоков, където се изповядват сделките в Боровец, понижението е с 8,5 на сто. В Смолян, където се вписват сделките в Пампорово, спадът достига 11,5%, а в Чепеларе те са останали почти непроменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още