IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните наеми на жилища във Великобритания растат до рекорден връх

Обичайният наем в Лондон вече достига 2633 паунда, но ръстовете постепенно се забавят

09:17 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Средните офертни наеми на частни жилища във Великобритания са нараснали до рекорден връх. Годишното покачване на наемите на нажежени локации като Рединг и Ковънтри е достигнало почти 20%, съобщава британският вестник Guardian.

Данни на имотния портал Rightmove сочат, че средните наеми в обявите за жилища извън Лондон са нараснали до рекордните 1291 паунда за календарен месец през първото тримесечие на 2024 г. Това е с 8,5% над нивото година по-рано, значително по-бърз темп от този на инфлацията.

Обичайният наем в Лондон също е достигнал нов връх от 2633 паунда, а средните наеми в британската столица са се повишили с 5,3% спрямо 12 месеца по-рано. Годишният ръст на наемите в Лондон се забави значително от лятото на 2022 г. насам, когато достигна връх от 16,1%.

Общите цифри прикриват широки регионални различия, като в някои райони цените се повишават над два пъти по-бързо от средното национално равнище.

Лондонското предградие Уолтън на Темза продължава да оглавява класацията с годишен ръст на наемите от 34,6% по данни на Rightmove, докато в Ковънтри и Рединг покачването е съответно от 19,5% и 19,1%.

Макар че обичайните наеми на нови частни имоти, които излизат на пазара, продължават да достигат рекорди, общият темп на поскъпване на наемите продължава да се забавя на фона на данни, че достъпността за наемателите е „подложена на тежко изпитание“, отбелязва Rightmove.

Има данни, че повече собственици на имоти е трябвало да намалят първоначално обявения наем, за да го приведат към нивото на достъпност на местния си пазар. Почти една трета (30%) от най-големите жилища, включително самостоятелни имоти с четири спални и всички с пет или повече спални, е трябвало да намалят офертните наеми. Този дял е най-високият за този период от годината от 12 години насам.

Rightmove отбелязва, че макар забавянето в темпа на нарастване на наемите да е добре дошло за наемателите, пазарът на наеми на частни жилища продължава да бъде „изключително оживен“.

Смята се, че са нужни почти 50 хил. имота под наем, само за да се върне предлагането на нивата преди пандемията.

Според широкоразпространеното мнение ръстът на наемите се дължи основно на факта, че търсенето изпреварва значително предлагането. Тенденцията е задълбочена и от собственици на инвестиционни имоти, закупени с ипотечен кредит, които се опитват да прехвърлят големите повишения на разходите си, породени от по-високите лихвени проценти.

„Наемният пазар вече не е на върховата точка на кипене, но остава много нажежен. Гледайки данните за целия пазар, можем да видим бавно подобряване за наемателите, които имат по-голям избор, а конкуренцията с други наематели бавно започва да се успокоява“, коментира Тим Банистър, директор на отдела за имотни анализи на Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още