IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След късен спринт Wall Street стартира месеца с повишения

Рязкото забавяне на производствената активност в САЩ през юни засили скептицизма на инвеститорите

23:10 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции поскъпнаха в петък в началото на тримесечието, след като S&P 500 приключи най-лошото си представяне за първото полугодие от десетилетия насам.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 317 пункта, или 1%, до 31 070,05 пункта. S&P 500 се повиши с 1% до 3 825,73 пункта. Индексът Nasdaq Composite също се повиши с 0,9% до 3 825,73 пункта.

Въпреки това всички основни индекси отчетоха четвърти седмичен спад за последните пет седмици. Dow спадна с 1,3% за седмицата. S&P 500 загуби 6,7%, а Nasdaq завърши с понижение от 4,1%.

В следобедните часове акциите на компаниите, занимаващи се с жилищно строителство, доведоха до ръста на пазара. PulteGroup се изстреля с 6,5%, а Lennar и D.R. Horton се повишиха с по над 5%. Секторът на комуналните услуги в S&P 500 нарасна с 2,5%.

Първите шест месеца на индекса бяха най-слабите от 1970 г. насам.

Втората половина на годината вероятно също ще бъде нестабилна, тъй като рисковете от рецесия се засилват, казва инвестиционният експерт Кунал Савни от изследователската компания Kalkine. „Фед заяви, че ще повиши лихвените проценти и ако иска да контролира инфлацията, икономиката ще понесе известна болка в краткосрочен план и поне през следващите шест до 12 месеца“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Акциите възстановиха по-ранните си загуби, но инвеститорите все още бяха съсредоточени върху предупредителните сигнали на няколко компании, които понижиха прогнозите си за печалбата, което увеличи опасенията на инвеститорите, че продължаващата инфлация, достигаща най-високите си нива от десетилетия, може да продължи да оказва натиск върху цените на акциите.

"Консенсусните оценки за 2022 г. и 2023 г. остават до голяма степен непроменени от началото на годината, въпреки че оттогава цените на акциите са се понижили значително. Слабите прогнози може най-накрая да наложат намаляване на консенсусните оценки за приходите, което вероятно ще увеличи допълнително натиска върху акциите", каза пред CNBC Грег Маркъс, управляващ директор в UBS Private Wealth Management.

General Motors добави 1,4% към пазарната си капитализация, дори след като компанията предупреди за производствени проблеми през второто тримесечие, които биха могли да доведат до намаляване на нетната ѝ печалба за тримесечието до между 1,6 и 1,9 млрд. долара. Анализаторите очакваха нетната печалба на GM да бъде около 2,5 млрд. долара през второто тримесечие, според FactSet.

Рязкото забавяне на производствената активност в САЩ през юни засили скептицизма на инвеститорите. „Хората се надяват, че второто полугодие ще бъде по-добро, но доказателството ще бъде в числата, а първото нещо, което ще търсят, е колко слаби ще бъдат приходите", казва Джо Салуци, старши трейдър в Themis Trading.

Все повече инвеститори се опасяват, че комбинацията от висока инфлация и недостиг на енергийни ресурси може да доведе до рецесия в САЩ, както и в еврозоната, заяви стратегът на Helaba Клаудия Винд. По-рано през деня европейските фондови пазари приключиха сесията със смесени резултати.

Цената на златото намалява с 5,1 долара до 1802,2 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации отново спада под 3% на ниво от 2,8 на сто.

В четвъртък индексите сложиха край на тежка първа половина на годината, чийто последен месец Wall Street прекара на територията на спадовете.

Dow и S&P 500 отбелязаха най-лошото си тримесечие от първото на 2020 г., а технологичният показател Nasdaq Composite изтри 22,4% през второто тримесечие, най-големият спад от 2008 г.

S&P 500 записа най-лошото си първо полугодие от 1970 г.

Причина за движенията са все още тегнещите опасения от рецесия поради агресивните ходове на Федералния резерв на САЩ, който през юни одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 75 базисни пункта заради инфлацията.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - нарасна с 4,7% на годишна база през миналия месец, което въпреки че бе малко под прогнозите на Dow Jones, все още е на значително високи равнища.

Освен това следеният отблизо измерител на брутния вътрешен продукт (БВП) на Фед вече дава признаци, че щатската икономика се е насочила към рецесия, като показателят на Фед в Атланта показва, че има 1% спад в БВП през второто тримесечие, предшестван от 1,6% понижение през първите три месеца на годината.

"Ако имаме някакви утешителни думи, те са, че всеобщи загуби с това темпо рядко се случват в последователни тримесечия, но това не е същото, като да кажем, че последващи загуби не трябва да бъдат очаквани", написа Майкъл Шаул от Marketfield Asset Management.

Настроението в сектора на чиповете беше помрачено от прогнозите на Micron. Продажбите през текущото тримесечие ще бъдат под пазарните очаквания, обяви компанията за чипове за памет. Това породи загриженост сред инвеститорите, че индустрията на чиповете може да навлезе в низходящ цикъл. Акциите на Micron се обезениха с 2,95%. Акциите на други производители на чипове, като Qualcomm, Advanced Micro Devices и Texas Instruments, отчетоха понижения с между 2,1 и 4%.

Отхвърлянето на поглъщането от страна на Franchise Group предизвика поевтиняване при Kohl's. Акциите на веригата универсални магазини се сринаха с повече от 19%. Като причина за решението групата посочва влошените пазарни условия.

Акциите на Meta поевтиняха с 0,76%. Компанията майка на Facebook е подготвила служителите си за трудни времена. Екипите не трябва да очакват мащабно наемане на нови инженери или нови бюджети. 

Световният петролен бенчмарк Брент поскъпва с 1,34%, или 1,46 долара, до 110,49 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,52%, или 1,61 долара, до 103,37 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още