IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска да модернизира военноморския флот

Според експерти от началото на войната Русия е загубила над 5000 военни превозни средства, а Украйна - почти 1400

06:49 | 01.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на празника на руските ВМС в неделя. <em>Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT</em></p>

Путин по време на празника на руските ВМС в неделя. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Русия отпразнува своя флот. На грандиозен парад далеч от Украйна държавният глава Путин обяви нова военноморска стратегия. Междувременно военните отново обсипаха Николаев под силен обстрел и убиваха предприемач от зърнения бизнес. 158-ият ден от войната накратко.

Тежък обстрел над Николаев, Киев: предприемач бе умишлено убит

Руската армия отново обстрелва южния украински град Николаев. В неделя стринта градът е бил обстрелван "масирано" и "вероятно по-силно от всякога", заяви кметът Олександър Сенкевич в онлайн услугата Telegram. Смята се, че около половината от някогашните почти 500 000 жители все още са в корабостроителния град. Според украински източници редица жилищни сгради в областната столица Николаев са пострадали и са избухнали няколко пожара.

Един от най-важните украински търговци на зърно е бил убит по време на нападенията срещу Николаев. Според украинските власти Олексий Вадатурский, собственик на логистичната компания за зърно Nibulon, е бил убит в дома си заедно със съпругата си Раиса. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Telegram, че Вадатурский е бил убит умишлено. Ударите са попаднали в спалнята на дома на семейството, няма „никакво съмнение": „Вадатурский е бил целта".

През последните седмици южната регионална столица Николаев е почти ежедневно обект на нападения. В съседната област Херсон, която е завладяна от Русия, украинската армия наскоро започна контраофанзива.

Русия отмени парада в Крим, противоречива информация за нападение с дрон

На Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., традиционните тържества по случай Деня на военноморския флот в пристанищния град Севастопол бяха отменени. В други региони на Русия обаче се проведоха тържества, а в Санкт Петербург в тях участва президентът Владимир Путин. Причината за отмяната е нощна атака с дрон срещу щаба на Черноморския флот, пише в Telegram губернаторът на Севастопол Михаил Развошеев. При експлозията в двора на казармата са ранени шестима души. Той приписва предполагаемата атака на Украйна, но военноморските ѝ сили отричат. Руските обвинения са „преднамерена провокация", заяви говорител на областната администрация на Одеса във видеоклип, публикуван в Telegram. „Освобождаването на окупирания украински Крим ще бъде извършено по различен, много по-ефективен начин“, твърди той.

Руският Черноморски флот е разположен в Севастопол. Той вече загуби флагманския си кораб „Москва" по време на войната. Според украински източници други кораби са били изтеглени от военното пристанище поради опасения от противокорабни ракети.

Путин обяви нова военноморска доктрина

По време на честванията на Деня на военноморския флот в Санкт Петербург държавният глава на Русия Владимир Путин прие нова военна доктрина за военноморските сили на страната. Там бяха преопределени и морските граници на Русия, включително в Арктическо и Черно море. „Ще осигурим защита с всички средства", подчерта лидерът на Кремъл по време на парада на военните кораби. Преди всичко САЩ и НАТО бяха посочени като заплаха за сигурността на Русия.

В новата доктрина изрично се подчертава, че Русия може да използва военна сила за налагане на интересите си в открито море, ако всички опити за разрешаване на конфликта с дипломатически средства са изчерпани. Според документа трябва да се разшири наличието на "достатъчен брой" военноморски бази извън границите на Русия. Освен това се планира изграждането на модерни самолетоносачи. Отделните флотилии трябва да бъдат разширени. Путин обяви също, че новата хиперзвукова морска ракета "Циркон" скоро ще бъде въведена в експлоатация. Фрегатата „Адмирал Горшков" ще бъде първата, която ще бъде оборудвана с нея.

Експерти: Русия е загубила 5000 превозни средства

Според военните експерти Стийн Мицер и Якуб Яновски от началото на инвазията в Украйна руската армия е загубила повече от 5000 превозни средства, самолети и кораби. Двамата започват отрано да документират и изброяват изгубеното оборудване на Украйна и Русия. По този начин те потвърждават само загуби, които са документирани със снимки или видеоклипове. От 24 февруари насам Русия е загубила 5010 превозни средства и самолети, включително 916 танка. От друга страна, се твърди, че Украйна е загубила общо почти 1400 превозни средства, самолети и кораби.

Червеният кръст: нямаме достъп

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) напразно чака за достъп, след като десетки украински военнопленници починаха в контролиран от Русия лагер. До неделя следобед не е имало достъп до обекта, съобщи говорител в Женева. Руското министерство на отбраната пък заяви в Москва, че е поканило МКЧК да посети района.

Според руски източници в петък вечерта в затвора в село Оленовка край Донецк са били убити 50 украински военнопленници, а десетки са били ранени. Министерството на отбраната говори за целенасочен ракетен удар от страна на украинската армия. Първоначалните снимки от региона обаче са в противоречие с тази версия. Украйна говори за военно престъпление, според нея руските сили са убили затворниците.

Транспорт на зърно от понеделник?

Турция очаква да започне да изнася зърно от Украйна през Черно море този понеделник. Вероятността кораб със зърно да напусне украинско пристанище в понеделник сутринта е много голяма, заяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред Kanal 7. Остават само една-две подробности, които трябва да бъдат уточнени, добави Ибрахим Калин.

На 22 юли враждуващите страни Украйна и Русия подписаха споразумение с ООН и Турция, което позволява износ на зърно от Украйна от три пристанища. Според украински данни над 20 млн. тона зърно от миналогодишната реколта все още чакат да бъдат изнесени. Работата на пристанищата бе преустановена от съображения за сигурност след руската инвазия в края на февруари - Москва бе обвинена, че блокира зърното. Поради липсата на доставки на зърно ООН все повече се опасява от продоволствени кризи по целия свят.

Зеленски: Тазгодишната зърнена реколта може да е наполовина по-малка

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че зърнената реколта в страната тази година може да бъде наполовина по-малка от обичайното заради руската инвазия. „Има опасност тазгодишната украинска реколта да бъде двойно по-малка“, написа Зеленски в Twitter на английски. „Нашата главна цел е да не допуснем руската инвазия да предизвика световна продоволствена криза. Въпреки всичко се намират някои алтернативни начини за износ на жито“, заяви той. Украйна, която е важен световен доставчик на зърно, е затруднена да доставя своята продукция на купувачите поради руската военноморска блокада на черноморските ѝ пристанища.

„Газпром": Продължаваме да доставяме газ за Европа през Украйна

Руският енергиен гигант „Газпром" съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна. Компанията посочи, че подаваният обем през Украйна на газоизмервателна станция „Суджа" се задържа на устойчиви нива от около 42,2 милиона кубични метра. За неделния ден той възлиза на 42,2 млн. куб. м при 42,1 млн. вчера, което е леко увеличение. „Газпром" допълни, че Украйна е отказала заявка за доставка на синьо гориво през газоизмервателна станция "Сохрановка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Тия пъ,цулковци една турбина не могат да си ремонтират, щели да модернизират флота...Де-ба лузърите измислени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Модерен боен кораб - клас разрушител струва около $4млрд , модерен боен кораб - клас фрегата около $1млрд , модерен самолетоносач около $10млрд ... Нема как да го направят след като единственото в икономиката им е изравянето на разни неща от земята и продаване на някой , който знае как да ги използва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Уникално правосъдие. Днес ще пиша, че ти си расист и някой ще дойде до работното ти място да ти тегли един пердах? Утре във форума ще празнуват. Ей, това в логиката ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Относно сметките на "експертите" нали не са забравили да преброят и оня запален бронетранспортьор, от първия ден на войната, дето се оказа, че клипът е от 14-а година? Чудно как 3 пъти по-малобройната руска армия е загубила четири пъти повече техника и жива сила от укpoпската, ама не спира да настъпва? Знаем ги тия - един ударен танк се снима от 4 гледни точки и съответно се брои за четири. Като гледам шляхтичкото име на единия "експерт" и всичко е ясно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Този предприемач беше един от главните спонсори на нацистките отряди "Азов", извършили стотици варварски престъпления. Получил е точно каквото заслужава. Иначе някои се смееха, че руските ракети били толкова неточни, че не можели да улучат нищо по-малко от нива със среден за украйна размер. Чудно как тогава могат да улучат конкретен прозорец на конкретна спалня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Надрусаното миньонченце с непраната зелена тениска, нали? Един път и ти да си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Адмиралчето явно се е пенсионирало по времето на Александър Втори - и затова не е чувало, че има едни неща, дето се казват подводници? Русия развива или поне досега развиваше приоритетно подводният си флот - защото това е бъдещето на военноморското дело. Който владее дълбините на океанът, той е негов господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Миньонът все повече изпада в няква си негова паралелна вселена..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 1 година
https://bg.ww2facts.net/42228-russian-navy-turns-into-coastal-defense-fleet.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 1 година
Тия пак почнаха да лъжат на едро и то задължително в бъдеще време . каква е действителността : Русия не развива флота си и по думите на едни пенсиониран руски адмирал го превръща в крайбрежен . След 90-та нямат построен нито един военен кораб с по висок ранг от клас "фрегата" . Всичките им големи кораби са от ерата на СССР . Наскоро имаше новина - тихоокеанския флот приел на въоръжение фрегата . Всеки който малко е чел е наясно този клас кораби не могат да изпълняват океански мисии , а са по скоро за териториална охрана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още