IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска да модернизира военноморския флот

Според експерти от началото на войната Русия е загубила над 5000 военни превозни средства, а Украйна - почти 1400

06:49 | 01.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на празника на руските ВМС в неделя. <em>Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT</em></p>

Путин по време на празника на руските ВМС в неделя. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Русия отпразнува своя флот. На грандиозен парад далеч от Украйна държавният глава Путин обяви нова военноморска стратегия. Междувременно военните отново обсипаха Николаев под силен обстрел и убиваха предприемач от зърнения бизнес. 158-ият ден от войната накратко.

Тежък обстрел над Николаев, Киев: предприемач бе умишлено убит

Руската армия отново обстрелва южния украински град Николаев. В неделя стринта градът е бил обстрелван "масирано" и "вероятно по-силно от всякога", заяви кметът Олександър Сенкевич в онлайн услугата Telegram. Смята се, че около половината от някогашните почти 500 000 жители все още са в корабостроителния град. Според украински източници редица жилищни сгради в областната столица Николаев са пострадали и са избухнали няколко пожара.

Един от най-важните украински търговци на зърно е бил убит по време на нападенията срещу Николаев. Според украинските власти Олексий Вадатурский, собственик на логистичната компания за зърно Nibulon, е бил убит в дома си заедно със съпругата си Раиса. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Telegram, че Вадатурский е бил убит умишлено. Ударите са попаднали в спалнята на дома на семейството, няма „никакво съмнение": „Вадатурский е бил целта".

През последните седмици южната регионална столица Николаев е почти ежедневно обект на нападения. В съседната област Херсон, която е завладяна от Русия, украинската армия наскоро започна контраофанзива.

Русия отмени парада в Крим, противоречива информация за нападение с дрон

На Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., традиционните тържества по случай Деня на военноморския флот в пристанищния град Севастопол бяха отменени. В други региони на Русия обаче се проведоха тържества, а в Санкт Петербург в тях участва президентът Владимир Путин. Причината за отмяната е нощна атака с дрон срещу щаба на Черноморския флот, пише в Telegram губернаторът на Севастопол Михаил Развошеев. При експлозията в двора на казармата са ранени шестима души. Той приписва предполагаемата атака на Украйна, но военноморските ѝ сили отричат. Руските обвинения са „преднамерена провокация", заяви говорител на областната администрация на Одеса във видеоклип, публикуван в Telegram. „Освобождаването на окупирания украински Крим ще бъде извършено по различен, много по-ефективен начин“, твърди той.

Руският Черноморски флот е разположен в Севастопол. Той вече загуби флагманския си кораб „Москва" по време на войната. Според украински източници други кораби са били изтеглени от военното пристанище поради опасения от противокорабни ракети.

Путин обяви нова военноморска доктрина

По време на честванията на Деня на военноморския флот в Санкт Петербург държавният глава на Русия Владимир Путин прие нова военна доктрина за военноморските сили на страната. Там бяха преопределени и морските граници на Русия, включително в Арктическо и Черно море. „Ще осигурим защита с всички средства", подчерта лидерът на Кремъл по време на парада на военните кораби. Преди всичко САЩ и НАТО бяха посочени като заплаха за сигурността на Русия.

В новата доктрина изрично се подчертава, че Русия може да използва военна сила за налагане на интересите си в открито море, ако всички опити за разрешаване на конфликта с дипломатически средства са изчерпани. Според документа трябва да се разшири наличието на "достатъчен брой" военноморски бази извън границите на Русия. Освен това се планира изграждането на модерни самолетоносачи. Отделните флотилии трябва да бъдат разширени. Путин обяви също, че новата хиперзвукова морска ракета "Циркон" скоро ще бъде въведена в експлоатация. Фрегатата „Адмирал Горшков" ще бъде първата, която ще бъде оборудвана с нея.

Експерти: Русия е загубила 5000 превозни средства

Според военните експерти Стийн Мицер и Якуб Яновски от началото на инвазията в Украйна руската армия е загубила повече от 5000 превозни средства, самолети и кораби. Двамата започват отрано да документират и изброяват изгубеното оборудване на Украйна и Русия. По този начин те потвърждават само загуби, които са документирани със снимки или видеоклипове. От 24 февруари насам Русия е загубила 5010 превозни средства и самолети, включително 916 танка. От друга страна, се твърди, че Украйна е загубила общо почти 1400 превозни средства, самолети и кораби.

Червеният кръст: нямаме достъп

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) напразно чака за достъп, след като десетки украински военнопленници починаха в контролиран от Русия лагер. До неделя следобед не е имало достъп до обекта, съобщи говорител в Женева. Руското министерство на отбраната пък заяви в Москва, че е поканило МКЧК да посети района.

Според руски източници в петък вечерта в затвора в село Оленовка край Донецк са били убити 50 украински военнопленници, а десетки са били ранени. Министерството на отбраната говори за целенасочен ракетен удар от страна на украинската армия. Първоначалните снимки от региона обаче са в противоречие с тази версия. Украйна говори за военно престъпление, според нея руските сили са убили затворниците.

Транспорт на зърно от понеделник?

Турция очаква да започне да изнася зърно от Украйна през Черно море този понеделник. Вероятността кораб със зърно да напусне украинско пристанище в понеделник сутринта е много голяма, заяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред Kanal 7. Остават само една-две подробности, които трябва да бъдат уточнени, добави Ибрахим Калин.

На 22 юли враждуващите страни Украйна и Русия подписаха споразумение с ООН и Турция, което позволява износ на зърно от Украйна от три пристанища. Според украински данни над 20 млн. тона зърно от миналогодишната реколта все още чакат да бъдат изнесени. Работата на пристанищата бе преустановена от съображения за сигурност след руската инвазия в края на февруари - Москва бе обвинена, че блокира зърното. Поради липсата на доставки на зърно ООН все повече се опасява от продоволствени кризи по целия свят.

Зеленски: Тазгодишната зърнена реколта може да е наполовина по-малка

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че зърнената реколта в страната тази година може да бъде наполовина по-малка от обичайното заради руската инвазия. „Има опасност тазгодишната украинска реколта да бъде двойно по-малка“, написа Зеленски в Twitter на английски. „Нашата главна цел е да не допуснем руската инвазия да предизвика световна продоволствена криза. Въпреки всичко се намират някои алтернативни начини за износ на жито“, заяви той. Украйна, която е важен световен доставчик на зърно, е затруднена да доставя своята продукция на купувачите поради руската военноморска блокада на черноморските ѝ пристанища.

„Газпром": Продължаваме да доставяме газ за Европа през Украйна

Руският енергиен гигант „Газпром" съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна. Компанията посочи, че подаваният обем през Украйна на газоизмервателна станция „Суджа" се задържа на устойчиви нива от около 42,2 милиона кубични метра. За неделния ден той възлиза на 42,2 млн. куб. м при 42,1 млн. вчера, което е леко увеличение. „Газпром" допълни, че Украйна е отказала заявка за доставка на синьо гориво през газоизмервателна станция "Сохрановка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
По скоро го е яд,че не е послушал собствените си думи в собственото интервю ! А именно : "не трябва да се залага на фирми които са свързани с властите (газпром)" защото това не е бизнес а просто мокра руска поръчка с парите на Импа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
И импа иска да стане милионер, но не се получава. Или както казват, едно е да искаш, друг е да можеш и трето да го направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
той не е осмислил ква глуупост е написал, прости ни подава поредната опорка... все едно имат новопостроена подводница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 1 година
Подводните лодки са специфични с тесен кръг задачи . Нито могат да превозват десант нито да го прикриват артилерийски и пво . Справка подводниците в черно море в сегашния конфликт. Кат им одумкаха главния пво кораб и цялата им стратегия пое с него към дъното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Само не забравяйте, че в руската армия освен наемници от Африка и близкия изток, които цял живот са се занимавали с убийства, грабежи и изнасилвания, има и обикновени хора от РФ, които къде по принуда, къде от неосведоменост и фалшиви обещания са там. Тези, хора са жертви на лудостта на Путин - загиват или се връщат осакатени, а неволите са за близките им. Няма нищо хубаво за руснаците от тази война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
тия са тотални клоууни, до сега няма едно изявление дето да не е лъжа или измислица...нито пари, нито технологии, нито кораби имат, но ще модернизират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 1 година
Това което е ясно е, че рашистите нападнаха Украйна на по широк фрот и със 150 к души от колкото германците през всв и плана Барбароса. Нападат с 4 мил души на около 2 пъти по тесен фронт . Цялата тая глупост толкова си личи че е сглобена в нечия милиционерска кратна че няма и накъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спакойна, таварищи, украинците ще ви модернизират флота, я как добре модернизираха онуй крайцерче мъсквъ, преди това супермодерния Василий Бьiков и други - всичките модернизирани в статични подводници! Само спокойно! Пyттю ви е обещал и самолетоносач, ами ще има, украинците ще приземят някое москалско самолетче връз ваше корабче и готово! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Хехехе..Да им имам настъплението, запецнали са в източното кьоше на Украйна като сви,ня в хендек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Импе , в момента никой не знае кой точно колко е загубил , няма как да се направи точна оценка на фронтова линия над 1000км . Факт , денацификаторите влезнаха с армия около 5 пъти превъзхождаща като техника , украинската . Оценката е приблизителна и се основава на документирани със снимка унищожени машини , на които са разчетени опознавателните номера и се знае коя от къде е . Проблемът е , че това се потвърждава и от сателитните снимки на военните ... Рaшистите са затънали в тотална баталия ... И заради неоснователно високото его на генералният щаб на рассия , в това число и на зануленият баш денацификатор , ще затъват все още по-дълбоко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още