IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция направи ново шоково намаление на лихвите въпреки ускоряващата се инфлация

Централната банка на страната наблюдава забавяне на икономическата активност

15:22 | 22.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка направи още едно шоково намаление на лихвените проценти, въпреки че инфлацията е на 24-годишен връх и лирата се търгува на рекордно ниско ниво, пише Bloomberg.

Банката, ръководена от управителя Сахап Кавчиоглу, понижи бенчмарка от 13% на 12% днес. В изявление, свързано с решението, централната банка заяви, че наблюдава „загуба на инерция в икономическата активност“.

Турската лира продължи спада на стойността си след обявяването на хода и удари ново дъно спрямо долара. Тя се търгуваше с 0,3% по-слабо спрямо щатската валута към 14:04 ч.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че няма да има промяна след неочакваното намаление със 100 базисни пункта през август, което сложи край на 7-месечна пауза. Малцина, включително Morgan Stanley, UniCredit и Citigroup, очакваха понижение.

Турската лира поевтиня рекордно спрямо долара. Турската лира поевтиня рекордно спрямо долара.

„От началото на юли водещите индикатори сочат забавяне на растежа поради отслабването на вътрешното търсене“, заяви Турската централна банка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговия съюзник Кавчиоглу се придържат към необичайна схема, която се противопоставя на повишаването на лихвените проценти като инструмент за ограничаване на инфлацията. Подходът насърчи икономическия растеж за сметка на ценовата стабилност и направи турските активи по-уязвими към разпродажби. В резултат на това годишната инфлация надхвърли 80%, а лирата е сред най-зле представящите се в развиващите се пазари.

В публикация в блог миналата седмица Кавчиоглу повтори, че макропруденциалните мерки и политики, насочени към разширяване използването на лирата, ще бъдат приложени за постигане на ценова стабилност. Той е четвъртият управител на централната банка от 2019 г., след като Ердоган уволни тримата му предшественици.

Централната банка, която твърди, че се придържа към целта си за 5% инфлация, намали лихвите многократно под ръководството на Кавчиоглу в края на миналата година, когато годишният ръст на цените вече беше двуцифрен.

„Ще последват намаления на лихвените проценти до края на годината“, коментира Тюгберк Ситилчи, ръководител проучвания в InvestAZ Menkul Degeler, който прогнозира спад със 100 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още