IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Най-малкото не трябва да стимулираме търсенето  

Ценовата стабилност остава приоритет за централната банка

22:12 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Според председателя на централната банка Кристин Лагард в борбата с необузданата инфлация Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва първо да спре да стимулира съвкупното търсене с паричната си политика. „Със сигурност не бива да стимулираме търсенето още повече", каза Лагард на събитие, организирано от Централната банка на Кипър със студенти във вторник, цитирана от Ройтерс. 

Според нея минималното, което паричната политика трябва да направи, е да спре да стимулира търсенето. Ако търсенето бъде стимулирано, а предлагането - ограничено, тогава цените ще се повишат още повече, каза Лагард. „Трябва да върнем инфлацията към целта", добави тя.

Лихвен процент, който нито стимулира, нито забавя икономиката, е известен сред икономистите като неутрален лихвен процент. Повечето икономисти смятат, че неутралното равнище на лихвения процент понастоящем е около 1,5-2,0%. Основният лихвен процент на ЕЦБ в момента е 1,25%, а депозитният процент, който в момента е най-важният основен лихвен процент за финансовите пазари, е 0,75%. Следващата среща за определяне на лихвените проценти ще се проведе на 27 октомври.

Според Лагард двата основни компонента, които понастоящем движат инфлацията, са повишаването на цените на енергоизточниците, предизвикано от войната в Украйна. Освен това има затруднения в предлагането, които сега малко намаляват. „С други думи, силното търсене е насочено към предлагане, което липсва, няма го, защото веригите за доставки не работят добре", каза тя. Това са основните фактори за настоящите нежелано високи цени, поясни французойката. 

ЕЦБ се стреми към инфлация от два процента като оптимална стойност за икономиката. През септември обаче инфлацията достигна рекордно ниво от 10%, което се дължеше на рязкото повишаване на цените на енергията в резултат на войната в Украйна. Инфлацията вече е пет пъти по-висока от целта на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още