IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерската смяна в Лондон и новите отчети окрилиха индексите в Европа

Цената на акциите на UniCredit нарасна с 4,3%, отразявайки повишените целогодишни цели на италианската банка по отношение на приходите и печалбата

19:45 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, отразявайки оптимизма около избирането на Риши Сунак за нов британски премиер и новата порция корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,66 на сто до 410,31 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 1,09% до 13 195,81 пункта.

Френският индекс CAC отчете повишение от 0,41% до 6276,31 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,61% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7056,07 пункта.

Пазарите реагираха с оптимизъм на избирането на бившия финансов министър от кабинета на Борис Джонсън, Риши Сунак, за нов премиер на Великобритания след турбулентното управление на Лиз Тръс. По-рано в сряда от пресслужбата на Сунак обявиха, че той отлага планираното за понеделник обявяване на икономическата стратегия за 17 ноември, тъй като иска да получи повече време, за да вземе "правилните решения" за управлението на британската икономика.

Според финансовия министър Джеръми Хънт е важно да се осигури време за вземане на трайни решения за посоката на икономиката и че е обсъдил периода за това с централната банка.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 октомври.

При индивидуалните акции книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 1,2%, след като германският кредитор надмина прогнозите, като отчете силен ръст на печалбата си за третото тримесечие от 475%. Покачването се дължи на приходите от инвестиционно банкиране, които са нараснали благодарение на бума на борсовата търговия и въпреки спада в консултантския бизнес, свързан със сделките за сливания и придобивания.

Цената на акциите на UniCredit нарасна с 4,3 на сто, отразявайки повишените целогодишни цели на италианската банка по отношение на приходите и печалбата. Базираният в Милано кредитор вече очаква за 2022 г. печалба от над 4,8 млрд. евро (4,74 млрд. долара) (без да включва бизнеса в Русия) в сравнение с по-ранната прогноза за около 4 млрд. евро. Основните показатели за дейността за трите месеца до края на септември - включително нетната печалба и приходите - са по-добри от очакваното.

Книжата на Standard Chartered поевтиняха с над 3%, въпреки че британският кредитор записа 40% ръст на тримесечната си печалба и повиши прогнозите си за приходите въпреки отслабващата световна икономика.

Акциите на Banco Santander изтриха 3,27% от стойността си, след като испанският кредитор повиши своите провизии с 24% на фона на очакванията за влошаване на кредитните обслужвания. Все пак банката надмина пазарните прогнози по отношение на печалбата, подкрепена от покачването на лихвите от страна на Европейската централна банка и другите големи регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още