IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се насочват към печеливша последна сесия от седмица на загуба*

И трите основни индекса отвъд Океана започват търговията в петък със силни ръстове, но те вероятно няма да са достатъчни за зелена седмица

17:31 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси започват със силен ръст петъчната сесия, но все пак се насочват към седмични загуби. В петък инвеститорите са под влиянието на данните за работните места през октомври и значението им за темпа на повишаване на лихвите от Федералния резерв в бъдеще, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 565,37 пункта към стойността си и достига ниво от 32 564,91 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,87% до равнище от 3788,72 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 1,75% до ниво от 10 525,37 пункта.

По-добрите от очакванията данни за работните места извън земеделието през октомври, които бяха публикувани в петък, засилиха още повече някои опасения, че Фед ще продължи с кампанията си по затягане на паричната политика. Докладът показа, че през миналия месец са били добавени 261 хил. работни места, над очакванията на Dow Jones за 205 хил. Но безработицата достига 3,7%, малко над прогнозираните 3,5%.

Някои инвеститори смятат, че данните за работните места от петък дават смесена картина предвид едновременния ръст на безработицата и на работните места. Но данните може да бъдат интерпретирани и положително, тъй като показват охлаждане на трудовия пазар без срив на икономиката, коментира Кийт Лърнър, главен пазарен стратег в Truist Advisory Services.

Въпреки ръстовете в петък и трите основни индекса отвъд Океана се насочват към седмични загуби, като Dow е надолу с 1,5% и е напът да сложи край на четириседмичната поредица от ръстове. S&P 500 и Nasdaq отбелязват спад от съответно 3,5% и 5,8% и са напът да прекъснат двуседмичната си печеливша серия. Технологичният показател се е насочил и към най-слабото си седмично представяне от януари 2022 г.

Сезонът на корпоративните отчети продължава, като цената на акциите на компанията за мобилни разплащания Block постига ръст от 13%, след като надмина очакванията за печалбата си. Книжата на Carvana поевтиняват, след като обяви по-голяма от очакванията загуба. В отбора на губещите в петък са и Twilio и Atlassian, след като и двете компании обявиха разочароващи прогнози за представянето си.

Книжата на Starbucks прибавят 4,6% към стойността си, след като веригата кафенета обяви по-добри от очакванията печалба и приходи за последното тримесечие, като приходите ѝ от продажби са достигнали рекорден връх. Starbucks заяви, че инвестициите ѝ в оборудване и по-високи заплати за служителите се отплащат.

Цената на акциите на DoorDash нараства с 11,9%, след като тя обяви рекордни поръчки и по-добри от очакванията приходи въпреки по-голямата от очакванията загуба за третото тримесечие. Клиентите са продължили да харчат за доставка на храни въпреки по-високите цени.

Книжата на PayPal поевтиняват с над 6%, след като очакванията за приходи на компанията за четвъртото тримесечие не отговориха на прогнозите на Wall Street. Компанията надмина предвижданията за приходите си пред третото тримесечие, но заяви, че в настоящия период те ще достигнат 7,38 млрд. долара, което е под очакванията на анализатори, участвали в допитване на Refinitiv, за 7,74 млрд. долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 4,127% и 4,201%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижава с 1,66% до 111,05 пункта. Еврото поскъпва с 1,84 на сто до 0,993 долара, а паундът прибавя 1,37% към стойността си до 1,132 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват 1,072% до 146,72 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава на фона на спада при долара, наближаващата забрана на ЕС върху руския петрол и очакванията на инвеститорите за смекчаване на COVID ограниченията в Китай. Макар че опасенията от глобална рецесия ограничават ръстовете, фючърсите върху международния бенчмарк Брент са нагоре с 3,77 долара до 98,44 долара за барел и са напът да отбележат седмичен ръст от над 2%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 4,09 долара към стойността си до 92,26 долара за барел, а за седмицата се насочват към ръст от над 4 на сто.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 1,99% до 1663,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16,43 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още