IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчените анти-Covid мерки в Китай окрилиха борсовите индекси в Азия

Hang Seng отчете над 7,7-процентен ръст, подкрепен и от новината за забавящия се инфлационен ръст в САЩ

12:20 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, водени от китайските показатели на фона на облекчените анти-Covid мерки в най-голямата азиатска икономика, съобщава CNBC. Допълнителен положителен тласък за акциите в региона беше осигурен и от последните данни за инфлацията в САЩ.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с 1244,62 пункта, или със 7,74%, до равнище от 17 325,66 пункта.

Континенталният показател Shanghai composite записа ръст от 1,69% до 3087,29 пункта. Индексът Shenzhen прибави 2,12% към стойността си, напредвайки до равнище от 11 139,77 пункта.

Китай намали срока на карантината за хората, влизащи в страната, и ще премахне система, която наказва авиокомпаниите за това, че превозват новозаразени в страната, посочи Националната здравна комисия.

Стратегията на Пекин за нулева толерантност към коронавируса разчита на блокади и масово тестване, за да ограничава заразата – политика, която натежава на икономиката на Китай тази година. Въпреки стратегията новите случаи на ден се изкачиха до най-високото ниво от април насам.

Държавен служител облечен в защитен костюм в Пекин. Китайските власти облекчиха анти-Covid мерките в страната. Снимка: Bloomberg L.P. Държавен служител облечен в защитен костюм в Пекин. Китайските власти облекчиха анти-Covid мерките в страната. Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на тези новина поскъпнаха книжата на компаниите от сектора на туризма и авиацията. Цената на акциите на Cathay Pacific се повиши с около 3%, докато книжата на Air China и China Eastern Airlines поскъпнаха съответно с около 2 на сто и 6%.

Токийският измерител Nikkei 225 отчете ръст от 817,47 пункта, или 2,98%, до 28 263,57 пункта. Индексът Topix напредна с 2,12% до 1977,76 пункта.

Книжата на Softbank Group поскъпнаха с 1,76%, след като японският конгломерат отчета тримесечна нетна печалба в размер на 3,03 трлн. йени (21,4 млрд. долара), която надмина прогнозите на анализаторите, анкетирани от Refinitiv, за печалба от 2,77 трлн. йени. По този начин групата прекъсна серията от три последователни тримесечия на загуба.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (11 ноември). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (11 ноември).

Бенчмаркът на борсата в Сеул Kospi се покачи с 3,37% до 2483,16 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 регистрира увеличение от 194 пункта или 2,79%, покачвайки се до ниво от 2483,16 пункта.

Инвеститорите реагираха и на оптимистичните данни за инфлацията в САЩ. Показателят, измерващ движението на потребителските цени, нарасна с по-малко от очакваното през октомври, което може да накара Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите през следващите месеци. Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се увеличава с 0,3% спрямо данните от предходния месец, според изчисления на Министерството на труда. На годишна база ръстът на потребителските цени се забавя до 6,3% спрямо 40-годишния връх, регистриран през септември – 6,6%.

На валутните пазар юанът отбеляза най-силния си ден от над месец насам на фона на облекчените анти-Covid мерки в Китай. Оншорният юан се търгуваше в края на сесията при 7,0949 юана спрямо щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още