IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва първичното публично предлагане на "АмонРа Енерджи"

БФБ даде старт на процедурата, като допусна до търговия временна емисия акции с цел осъществяване на IPO-то

14:13 | 17.11.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ) даде старт на първичното публично предлагане (IPO) на акции на „АмонРа Енерджи“ АД-София.

Операторът е допуснал до търговия временна емисия акции, издадена от дружеството, с цел осъществяване на първично публично предлагане на до 1 259 100 обикновени, безналични акции, посочва се в съобщение на борсата, публикувано на сайта ѝ.

Номиналната стойност на акциите е 1 лев, а емисионната – 12,4 лева. Дружеството търси от инвеститорите до 15,6 млн. лева.

Датата на IPO-то ще бъде обявена допълнително.

Това е четвъртото дружество, което ще направи опит да се листне на BEAM тази година. Първото IPO беше на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД, а второто – на „Бии Смарт Текнолоджис“.

Третото IPO на BEAM – това на „Фешън Съплай“ АД, не беше успешно, макар че компанията обяви наскоро, че ще направи още един опит за листване, след като придоби по-малка шивашка фирма на някогашен свой партньор.

„АмонРа Енерджи“ търгува, инсталира и сервизира фотоволтаични модули и системи, вкл. инвертори, батерии, кабели и консумативи, за покривни централи на жилищни и индустриални сгради.

В интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на дружеството инж. Димитър Белелиев обясни, че компанията на първо място иска да стане по-прозрачна за своите клиенти, партньори и доставчици.

Компанията има своя база в София, а с парите от предлагането планира да изгради логистична база в района на Стара Загора, където вече проучва за имоти, и край Букурещ в Румъния.

Дружеството от тази година оперира на румънския пазар, където планира експанзия. Компанията осъществява продажби и в Северна Македония, Сърбия и Гърция.

Дружеството отчита силен ръст на приходите и печалбата през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Според финансовия отчет на компанията за 2020 г. „АмонРа Енерджи“ е реализирало за годината 265 хил. лева приходи и 236 хил. лева разходи, като нетната печалба е в размер на 26 хил. лева. За 2021 г. приходите нарастват до 12,157 млн. лева, разходите – до 11,544 млн. лева, а печалбата е в размер на 550 хил. лева.

За тази година Димитър Белелиев прогнозира, че през тази година оборотът на „АмонРа Енерджи“ ще надвиши 50 млн. лева. За догодина компанията цели да увеличи оборота до около 200 млн. лева.

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - временна емисия акции(AMO1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още