IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 достигна най-високото си ниво от три месеца насам

Всички големи борси в Европа се оцветиха в зелено в сряда

19:53 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в сряда, а инвеститорите бяха под влиянието на данните за икономиката на еврозоната и очакват протоколите от последното заседание на Федералния резерв, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се покачи за деня с 0,8% и достигна най-високото си ниво от три месеца насам. Секторите на туризма и развлеченията отбелязаха ръст от 1,9%, а търговията на дребно и минната индустрия добавиха около 1,8%. Технологичните акции са нагоре с 1,4%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,17% до ниво от 7465,24 пункта. Германският DAX напредна с 0,04% до ниво от 14 427,59 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,32% и завърши деня на ниво от 6679,09 пункта.

Световните пазари бяха обнадеждени напоследък от по-бавната от очакванията инфлация в САЩ, което породи надежди, че Фед ще забави агресивните си повишения на лихвите.

Европейските инвеститори бяха под влиянието и на публикувания в сряда индекс на мениджърите по поръчките PMI в еврозаната, който потвърди, че валутният блок с 19 страни е навлязъл в рецесия, но показа, че забавянето на бизнеса е леко. Банковата група Unicredit коментира, че индексът „разсейва опасенията от сериозен спад и съответства на лека техническа рецесия в края на годината“.

Свен Джари Стен, главен икономист за Европа в Goldman Sachs отбеляза, че енергийната криза ще тласне еврозоната в „сравнително плитка“ рецесия догодина. Той обаче допълни, че регионът почти е достигнал връхната точка на инфлацията, като се очаква ръстовете на цените да се забавят до около 3% догодина.

На корпоративния фронт изпитващата затруднения Credit Suisse се представи най-слабо със спад от 6%, след като одобри повишаване на капитала с 4 млрд. швейцарски франка (4,2 млрд. долара), които трябва да финансират голямото ѝ стратегическо преструктуриране.

Цената на акциите на германската софтуерна компания Nemetschek се повиши с 8%, след като тя пусна нова облачна услуга във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още