IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се свива за пети пореден месец през ноември

Данните увеличават вероятността от рецесия в блока

14:56 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в еврозоната се е свила за пети пореден месец през ноември, показват предварителните данни на S&P Global, като е записала второто си най-голямо понижение от 2013 г. насам, ако се изключат месеците на блокади, въведени заради разпространението на коронавируса.

Въпреки това темпът на намаление е станал по-умерен вследствие на по-бавен спад в новия бизнес, по-малко ограничения при снабдителните вериги и подобрени бизнес нагласи.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната е нараснал от 47,3 пункта през октомври до 47,8 пункта през ноември. Границата от 50 пункта разделя ръста от понижението, като ноември е бил петият пореден месец, в който показателят е останал на отрицателна територия.

„Допълнителният спад в бизнес активността през ноември увеличава вероятността от рецесия в еврозоната. Към момента данните за четвъртото тримесечие са в съответствие със спад в брутния вътрешен продукт (БВП) на тримесечна база от малко над 0,2%“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

По думите му обаче в данните има и някои добри новини.

Според проучването песимизмът за предстоящата година значително е намалял сред производителите спрямо историческото дъно, отчетено през септември и октомври. Междувременно оптимизмът в сектора на услугите се е подобрил леко, което предполага, че опасенията за перспективите може и да са достигнали върха си засега.

„Данните за ноември носят и някои условно добри новини. Общото ниво на спад е намаляло спрямо октомври. По-окуражаващото е, че има признаци на облечкаване на проблемите със снабдителните вериги, като представянето на доставчиците се подобрява и в производствения център на Европа - Германия. Топлото време разсея и някои от страховете около недостига на енергия през зимните месеци“, допълни Уилямсън.

PMI индексът в услугите е останал без промяна спрямо октомври на ниво от 48,6 пункта.

Показателят само за производството е достигнал 2-месечен връх от 47,3 пункта, след като месец по-рано бе 46,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още