IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошите инвестиции на Бъфет през 2022 г.: тези 12 акции му струват милиарди

Тези 12 позиции от неговия портфейл се представиха особено зле от началото на годината 

08:16 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Оракулът от Омаха. Снимка: Bloomberg LP
Оракулът от Омаха. Снимка: Bloomberg LP

Дори Уорън Бъфет допуска грешки: Оракулът от Омаха е смятан за най-добрия инвеститор в света. През 2022 г. обаче в портфейла му има някои акции, които влошават резултатите на Berkshire Hathaway. Това показва анализ на Investor's Business Daily, в който са използвани данни от S&P Global Market Intelligence и MarketSmith.

Според анализа всички тези 12 акции са понижили стойността си с поне 35% през 2022 г. Въпреки това Уорън Бъфет все още държи на тях, както става ясно от последното оповестяване на инвестициите му. Като цяло Berkshire все пак успява да изкара добра година досега - въпреки променливата пазарна среда, която беше предизвикателство за всички инвеститори. Всички акции заедно все още са нагоре с 4,9%. Това е нещо, с което Бъфет може да се гордее - от началото на годината S&P 500 е спаднал със 17%.

 


Въпреки това портфейлът на Berkshire Hathaway в момента съдържа повече губещи, отколкото печеливши компоненти. 38 от неговите 50 акции, или 75% от портфейла му, са със спад през тази година. В индекса S&P 500 „само“ 70% от акциите са на червено. Най-голямата позиция на Berkshire - Apple, която заема около 40% от целия портфейл, е поевтиняла с 18% от началото на годината.

 

Най-лошата позиция на Уорън Бъфет през 2022 г.: технологичната компания Snowflake, която досега се е обезценила с около 58%. Въпреки че заема само 0,35% от целия портфейл, все още е вредна. Любимият сектор на Бъфет, финансовият, също има разнопосочна година.

Втората по слабо представяне позиция в портфейла му е компанията за дигитално финансиране Nu Holdings, която е поевтиняла 55% от началото на годината. В портфейла на Berkshire тя заема 0,16%.

RH, доставчик на мебели от висок клас, от който Berkshire все още притежава почти 11%-ден дял, заема 0,2%. От началото на 2022 г. книжата ѝ са се обезценили с 49%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още