IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ рискува загуба по облигации за 211 млрд. долара, ако доходността нарасне до 1%

Въпреки предполагаемите огромни загуби регулаторът си постави за цел да държи държавните облигации до съответния падеж

15:15 | 02.12.22 г.
Заместник-управителят на ЯЦБ Масайоши Амамия. Снимка: Bloomberg
Заместник-управителят на ЯЦБ Масайоши Амамия. Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) може да понесе нереализирана загуба от 28,6 трлн. йени (211 млрд. долара) от притежаваните от нея японски държавни облигации, ако доходността им нарасне до 1%, предупреди заместник-управителят на регулатора Масайоши Амамия, цитиран от Nikkei Asia Review.

Коментарите на Амамия, направени по време на парламентарна сесия, подчертават трудностите, пред които ще се изправи ЯЦБ, ако реши да сложи край на годините на облекчена парична политика.

Загубата означава, че пазарната стойност на облигациите, държани от ЯЦБ, е под балансовата им стойност. Евентуално 5-процентно увеличение на лихвените проценти би довело до загуба от 108,1 трлн. йени.

Цените на облигациите паднаха, а доходността им се повиши, тъй като централните банки на развитите икономики започнаха серия от лихвени повишения, за да се преборят с ускорената инфлация. ЯЦБ обаче не се отклони от своя курс да поддържа изключително ниски лихви без да сигнализира за евентуална предстояща промяна.

Въпреки предполагаемите огромни загуби ЯЦБ си постави за цел да държи държавните облигации до съответния падеж, като Амамия отхвърли каквото и да било негативно въздействие върху централната банка.

„Дори ако видим, че нереализираните загуби нарастват в краткосрочен план, това няма да подкопае способността ни да ръководим паричната политика“, заяви той по време на сесия на бюджетната комисия в Камарата на съветниците.

Амамия изигра важна роля в планирането на паричната политика на банката и се смята за един от жизнеспособните кандидати за наследник на управителя Харухико Курода, чийто мандат изтича следващия април.

ЯЦБ купува неограничени количества 10-годишни облигации, за да предотврати покачването на основната доходност над допустимата граница от 0,25%. Регулаторът държи около половината от издадените японски държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още