IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мелифера" набра 53% от търсения капитал

Дружеството е продало на инвеститори 241 781 акции за 1 063 840 лева

15:16 | 15.12.22 г.
Снимка: Мелифера АД
Снимка: Мелифера АД

Производителят на функционални храни „Мелифера“ АД набра 53% от търсената сума по време на първичното публично предлагане на акции (IPO).

Дружеството предложи на инвеститорите 456 500 акции с емисионна стойност 4,4 лева, т.е. целеше да набере 2 008 600 лева.

Инвеститорите са купили 241 781 акции за 1 063 840 лева.

Това е шестото успешно IPO на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ) тази година. Първото IPO беше на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД, второто – на „Бии Смарт Текнолоджис“,  третото – на „АмонРа Енерджи“, четвъртото – на „Ай Ти Еф Груп“, петото – на „МФГ Инвест“.

Предлагането на шивашката фирма „Фешън Съплай“ АД не беше успешно, макар че компанията обяви, че ще направи още един опит за листване, след като придоби по-малка шивашка фирма на някогашен свой партньор.

С набраните средства „Мелифера“ планира да разшири производствения си капацитет в базата си в „Кремиковци“ край София и да заложи на търговски маркетинг за навлизането на нови пазари.

Дружеството има готовност да започне продажби в държавите от Персийския залив, където има контакти с дистрибутори на продуктите му. В Германия е сключен договор със Съюза на вендинг операторите. Водят се преговори с дистрибутори в Гърция и Румъния.

Следваща цел на компанията са пазарите в Япония и Южна Корея. За Япония в момента се работи по отваряне на представителство.

Запитвания за продуктите има от Румъния, Гърция, Чехия, Австралия, Литва и други страни, най-вече от спортисти, коментира на уебинар основателят на компанията Биляна Лаундс-Николова.

"Мелифера" произвежда функционални храни, подходящи за консумация от спортисти и при големи натоварвания, на основата на мед и други натурални добавки. В момента дружеството предлага функционален гел със 7 вкуса. То има готовност да стартира производство и на функционален тоник през 2023 г., както и е разработило рецепта за функционални желирани бонбони.

Свързани компании:

Мелифера АД-София временна емисия акции(MEL1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още