IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в британски облигации бързат да да се отърват от тях

Пазарните участници искат да изпреварят разпродажбите на британската централна банка

21:25 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британските облигации се сринаха поради спекулации, че вълната от допълнително предлагане ще доведе до понижаване на цените, тъй като централната банка на Англия се готви за продажба на облигации от баланса си в началото на 2023 г.

Доходността по 10-годишните облигации на Обединеното кралство скочи с цели 16 базисни пункта до 3,48% в понеделник, най-високата стойност от началото на ноември, съобщава Bloomberg.

Доходността е спадала само веднъж през последните осем сесии.

Новият пристъп на слабост следва съобщението на централната банка, че ще започне продажби на облигации с кратък падеж от 9 януари, за да намали баланса си, натрупан в годините на разхлабена парична политика и ниски лихви.

Продажбите на инструменти с дълъг падеж ще започнат три седмици по-късно.

Динамика при търговията с британски облигации. Графика: Bloomberg Динамика при търговията с британски облигации. Графика: Bloomberg

Освен продажбите на Bank of England, огромните нужди на правителството от заеми през следващите няколко години усложняват перспективите пред дълговия пазар.

Според прогнозите на Службата за управление на дълга брутното финансиране на Обединеното кралство през следващите четири фискални години ще нарасне с почти 50% до 1 трлн. британски лири (1,2 трлн. долара). Това вероятно ще повиши предлагането на облигации до рекордно високо ниво през следващата година.

„Смятаме, че рискът от постоянна инфлация и предстоящото предлагане на облигации е подценен в кривата на доходността“, коментира Джордж Коул, стратег за лихвите в Goldman Sachs Group Inc., в бележка до клиентите. Той прогнозира, че доходността по 10-годишните британски облигации ще нарасне до 4% през следващото тримесечие.

Паричните пазари също подхранват слабостта на пазара на облигации и добавят към залозите за мащаба на затягане на паричната политика и ръста на лихвите.

Разходите по двугодишните държавни облигации на Великобритания, които са сред най-чувствителните към промените в паричната политика, скочиха с 14 базисни пункта - най-много от шест седмици, до 3,63%.

Европейските облигации се представиха по-добре от британските в понеделник. Доходността по 10-годишните облигации в САЩ се повиши с 10 базисни пункта до 3,58%, а по германските - с 5 базисни пункта до 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още