IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ започват седмицата с оптимизъм*

Движенията в понеделник следват печеливша седмица за трите основни показателя

17:25 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Wall Street в понеделник поскъпват, докато инвеститорите се опитват да продължат силното рали от предишната сесия, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 142 пункта, или 0,42%, до 33 772,76 пункта.

Основният показател S&P 500 е нагоре с близо процент до 3932,77 пункта.

Технологичният показател Nasdaq отчита дори по-висок ръст от 1,71% до 10 749,92 пункта.

Движенията в понеделник следват печеливша седмица за трите основни показателя, като Dow и S&P 500 отбелязаха най-добрите си седмици от ноември насам. Част от тези ръстове се случиха в петък, като Dow се вдигна със 700 пункта, а S&P 500 и Nasdaq напреднаха съответно с 2,3% и 2,6%.

Повишенията бяха основно вследствие на последните икономически данни от петък, които показаха, че заплащането извън земеделския сектор се е увеличило малко повече от очакванията, макар че темпът на повишение е малко по-бавен от прогнозираното. Това, както и данни, които показаха свиване на сектора на услугите, подчертаха надеждите, че затягането на паричната политика от централната банка постига целта за охлаждане на икономиката.

„Ако миналата седмица бе някакъв показател, факторите, които бяха двигател на голяма част от пазарните движения през 2022 г. - инфлацията и отговорът на Фед спрямо нея – ще продължат да оказват влияние тази година“, коментира Крис Ларкин, управляващ директор на отдела за търговия в E-Trade на Morgan Stanley. „Дневните колебания на пазара миналата седмица символизират по-широка, по-дълга игра на надмощие, която може да се разиграе тази година“, коментира той.

Инвеститорите ще следят за очакванията на потребителите и данните за потребителските кредити, които трябва да излязат по-късно днес. Освен това те очакват доклада за индекса на потребителските цени за декември, които ще бъдат публикуван в четвъртък.

На пазара на облигации доходността по държавните ценни книжа се вдига. Доходността по 10-годишните ДЦК е нагоре с почти 3 базисни пункта до 3,599%, а по 2-годишните държавни облигации – около 4,27%, след като се повишиха с около 1 базисен пункт.

Петролът също продължава да поскъпва в понеделник, повишавайки цената си с около 3%, след като ходът на Китай да отвори отново границите си засили перспективите за търсенето на горива и засенчи опасенията за световна рецесия.

Петролът сорт Брент поскъпва с 2,58 долара, или 3,28%, до 81,15 долара за барел, а фючърсите върху американския сорт WTI се вдигат с 2,71 долара, или 3,67%, до 76,48 долара за барел.

Цените на златото удариха 8-месечен връх в понеделник, след като доларът поевтиня заради залозите за по-бавно покачване на основните лихви в САЩ. Фючърсите върху ценния метал се повишават с 0,72% до 1883,25 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17:04 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още