IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започнаха седмицата с повишения

Повечето пазари в региона бяха затворени поради отбелязването на Китайската нова година

12:34 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион започнаха седмицата с повишения, докато повечето пазари са затворени поради отбелязването на Китайската нова година

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1,33%, достигайки 26 906,04 пункта, а показателят Topix – с 0,96% до 1945,38 пункта.

В понеделник финансовият министър на Япония Шуничи Сузуки каза, че състоянието на публичните финанси на страната става все по-несигурно. Публичният дълг на Япония е над двойно над годишния размер на брутния вътрешен продукт (БВП), като към момента това представлява най-тежкия товар в индустриализирания свят.

"Публичните финанси на Япония се влошиха до безпрецедентна степен, докато съставихме допълнителни бюджети, за да реагираме на пандемията от коронавирус и други подобни проблеми“, заяви Сузуки пред японския парламент, цитиран от CNBC.

Австралийският измерител S&P/ASX 200 записа лек ръст от 0,07% до 7457,3 пункта.

Борсите в Китай, Хонконг и Южна Корея са затворени в следващите дни заради празненствата по случай Китайската нова година.

Тази седмица се очертава да бъде спокойна за инвеститорите в Азия, които ще следят изказванията на централните банкери по света, в т.ч. на представителите на Федералния резерв на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ). Следващата седмица предстои двата регулатора да проведат първите си заседания за годината, като очакванията са за повторно забавяне в темпа на парично затягане.

Пазарите са в очакване и на данните за ръста на БВП на САЩ в края на 2022 г., както и за бизнес активността в Европа.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 101,61 пункта. Австралийският долар се разменяше срещу 0,701 щатски долара, а един щатски долар се обменяше срещу 129,82 японски йени.

Европейският сорт петрол Брент поскъпна с 0,59% до 88,15 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,54% до 82,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още