IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не са сигурни кога отново да се потопят във водите на Wall Street

Най-големият риск за корпоративните акции в САЩ е Фед да прекали с лихвените повишения, смята анализатор

07:17 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паузата, с която фондовите пазари започнаха 2023 г., подчертава основния въпрос, който тормози голяма част от Wall Street: "Кога ще е добре за инвеститорите отново да започнат да купуват?", пише Bloomberg.

Да, сред пазарите има нарастваща увереност, че забавянето в инфлацията ще позволи на Федералния резерв на САЩ скоро да сложи край на агресивните си лихвени повишения, които миналата година доведоха до най-силния спад в индекса S&P 500 от 2008 г. насам. В същото време тези по-високи лихви може да избутат икономиката към рецесия и да натиснат спирачките на растежа.

А доброто позициониране в този финансов ин и ян може да е меко казано трудно.

Водещите борсови индекси в САЩ се представят по-зле спрямо други бенчмаркове в началото на 2023 г. Източник: Bloomberg. L.P. Водещите борсови индекси в САЩ се представят по-зле спрямо други бенчмаркове в началото на 2023 г. Източник: Bloomberg. L.P.

„S&P 500 никога не е достигал дъно преди началото на рецесия, но все още не е ясно дали американската икономика реално ще изпадне в такава“, обясни Ед Клисолд, главен стратег за САЩ в Ned Davis Research, откъдето прогнозират 75% шанс за рецесия в САЩ през първата половина на 2023 г. „Някои показатели ни казват, че мекото приземяване не е изключено като възможност. Всички тези кръстоващи се течения обаче затрудняват инвеститорите в избора на позиция на американските пазари“.

Именно тези течения оставят фондовите пазари на пътя да отбележат колебливо начало на годината, докато инвеститорите разчитат постъпващите икономически данни и следят историческите трендове за сигнали. Миналата седмица (16-20 януари) S&P 500 се понижи с 0,7%, прекъсвайки двуседмичната серия на ръстове, въпреки че индексът записа повишение от 1,9% в петък (20 януари), благодарение на поскъпването на технологичните акции. Технологичният бенчмарк Nasdaq 100 пък записа най-добрия си ден от 30 ноември миналата година, като отчете увеличение от 0,7% за седмицата.

Според Клисолд историческото представяне на различни сектори може да даде насоки къде е добре да се инвестира, когато икономиката се е насочила към рецесия. Тези, които обичайно достигнат своя връх в края на икономическия цикъл, като индустриални компании и производители на суровини, обикновено се представят силно в шестте месеца преди рецесията. Същото се отнася и за потребителските акции, както и за тези от сектора на здравеопазването.

Акциите от сектори, чувствителни към лихвени изменения, като финансовия, този на недвижимите имоти и на технологиите, обикновено изостават в този период.

Медианно представяне на секторите от S&P 500 след началото и края на рецесия. Източник: Bloomberg L.P. Медианно представяне на секторите от S&P 500 след началото и края на рецесия. Източник: Bloomberg L.P.

Проблемът е, че миналогодишните разпродажби затрудняват правенето на сравнения на историческа база. Реално големите губещи от 2022 г. - като секторите на технологиите и комуникационните услуги – са сред най-добре представящите се тази година, което кара инвеститорите да се чудят дали най-лошото от мечия пазар не е зад гърба им.

В следващите дни пазарите ще разглеждат внимателно данните за печалбата на Microsoft Corp., Tesla Inc. и на International Business Machines Corp., които се очаква да оформят посоката на движение на акциите в по-широк план. В четвъртък (26 януари) американското министерство на търговията ще публикува и данните за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), които също ще се следят отблизо.

За Марк Нютон, ръководител по технически стратегии в Fundstrat Global Advisors, измерителят S&P 500 вероятно е достигнал дъното си през средата на миналия октомври. Според него е рано изцяло да се отпишат технологичните акции.

„Оптимист съм за американските акции тази година, но най-големият риск за тях е Фед да прекали с повишенията на лихвите“, предупреждава Нютон, който следи дали S&P 500 ще може да се задържи над декемврийското си дъно от около 3800 пункта. „Финансовите отчети на технологичните компании тази седмица може да са голям катализатор. Други сегменти на пазара се стабилизират. Ако технологичните акции поевтинеят рязко обаче, това ще е проблем и пазарът няма да е способен да отбележи възход на по-широка база“.

Анализаторите, анкетирани от медията, очакват икономиката на САЩ да се свие през второто и третото тримесечие на 2023 г. Това би било еквавилент на едно стандартно определение за рецесия, след като от 1979 г. насам Националното бюро за икономически изследвания – официалният арбитър – не е обявявало, че такова развитие е в ход до средно 234 дни, след като е започнало, показват данните, събрани от Bloomberg Intelligence. Затова и не очаквайте да има ранно предупреждение.

Фондовият пазар е много по-вероятно да бъде водещ индикатор за това кога една рецесия започва и спира. Цените на акциите обикновено посочват риска от рецесия седем месеца, преди тя да започне, като достигат дъното си пет месеца, преди да приключи, според данните от Втората световна война, събрани от фирмата за проучвания CFRA.

„S&P 500 може да се възстанови много преди обявяването, тъй като акциите обикновено бързо осмислят рецесиите“, смята Джилиан Улф, старши асоцииран анализатор в Bloomberg Intelligence.

От 1979 г. Националното бюро по икономически изследвания - арбитър за рецесиите в САЩ - обявява икономически спад средно 234 дни, след като е започнал. Източник: Bloomberg L.P. От 1979 г. Националното бюро по икономически изследвания - арбитър за рецесиите в САЩ - обявява икономически спад средно 234 дни, след като е започнал. Източник: Bloomberg L.P.

Въпреки че вече има очаквания за спад в корпоративните печалби, по-високите лихвени проценти и устойчивата икономическа несигурност вероятно ще ограничат ръста в цената на акциите през следващата годината, смятат от Bloomberg Intelligence, разчитайки на своя модел за справедлива стойност.

Кевин Рендино, главен изпълнителен директор на 180 Degree Capital, смята, че рецесията в САЩ вече е започнала. Той изкупува акции с по-малка пазарна капитализация, особено технологични и потребителски ценни книжа, които в момента са с ниски оценки. Исторически, акциите с по-малка пазарна капитализация са сред първите, които достигат дъно, преди по-широкият пазар да отскочи.

"Докато всички останали бягат, аз бягам в посока тези акции с малка капиталиция, преминали през спадове. Инвеститорите очакват рецесия, но без значение дали вече сме в такава, или не, не сме се насочили към Армагедон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още