IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уебит ИН" обяви 3,6 млн. лв. инвестиции в 6 стартиращи компании

Фирмите са от секторите за чисти и устойчиви технологии и нови материали, мобилност, роботика, образование и финансови технологии

13:47 | 31.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД обяви 3,6 млн. лева инвестиции в 6 стартиращи компании, които са победили в последното издание на Founders Games.

Финалът на състезанието за стартъпи се проведе в Давос по време на традиционния икономически форум.

Финалистите са избрани измежду 3 хил. стартъпа, оценявани в 5 кръга от над 200 инвеститори от фондове за рисков капитал, посочва се в съобщението.

По 1 млн. лева всяка, т.е. общо 2 млн. лева, са получили компаниите InoBat и Pomelo.

InoBat е словашка компания, която специализира в изследвания, разработка и производство на иновативни електрически батерии. Продуктите на компанията се проектират по поръчка.

Pomelo е аржентинска компания, която изгражда ново поколение финансова технология и инфраструктура в Латинска Америка. Това е първата по рода си платформа на континента, която предлага модерна технология, прозрачно ценообразуване, откриване на цифрови сметки, физически и виртуални карти.

Останалите 1,6 млн. лева са разпределени между 4 компании – Noyes Technologies, CH4 Global, Elephant in a Box и iSchool.

Noyes Technologies е германска компания, основана от бивши мениджъри на BMW, която се занимава с автоматизация на малки складове. Компанията е разработила усъвършенстван автоматизиран нано склад NoyesStorage. Компанията е носител на наградата а IFOY за 2022 г., която се връчва като признание за най-добрите продукти за интралогистика и системни решения за годината.

CH4 Global е базирана в САЩ компания за разработване на продукти от водораслите Asparagopsis за намаляване на негативното въздействие върху климата от отделяния метан от животновъдството.

Elephant in a Box е американска компания, която разработва иновативен материал за мебелната и строителната индустрия. Тяхната HoST технология е 100% биоразградима и рециклируема. Иновацията ще бъде възприета от големи мебелни компании, като например IKEA и Tempur Sealy International.

iSchool разработва платформа за персонализирани онлайн класове по кодиране за ученици от 6 до 18 години в Близкия изток и Африка.

През юни 2023 г. ще се проведе лятното издание на Founders Games, като кандидатстването вече е отворено.

Пламен Русев от „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ коментира пред Investor.bg, че тези компании са реално оценени съобразно средата в момента.

Що се отнася до победителите в лятното издание на Founders Games – общо пет стартъпа, реално „Уебит ИН“ направи вложение само в една, 360VUZ, в размер на 900 хил. долара. Компанията проведе успешен кръг от финансиране през лятото и беше оценена тогава на 70 млн. долара. Тя развива VR/AR технологии и NFT, като изгражда екосистема за VR (виртуална реалност), която да се превърне в масово изживяване за различни събития.

Две от другите компании още не са приключили кръговете си от финансиране и не са привлекли водещ инвеститор, посочи Русев. Това е едно от условията за отблокиране на инвестицията на „Уебит ИН“. Отделно и оценките на компании се сринаха заради икономическите и финансови условия в момента.

„Уебит Инвестмънт Нетуърк“ набра малко под 6 млн. лева финансиране от пазар BEAM на БФБ-София, които да влага в подбрани стартиращи компании. Инвестициите обичайно ще са в размер между 500 хил. и 1,5 млн. долара, но са възможни и по-малки вложения.

Що се отнася до евентуално увеличение на капитала за нови инвестиции, Русев посочи, че компанията все още изчаква подобрение на условията и проучва нагласите на инвеститорите.

Акциите на "Уебит ИН" поевтиняват с над 7% в сравнение с цената на IPO-то. Последната сделка е от 30 януари на цена от 0,97 лева на акция при 1,05 лева при първичното предлагане. 

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД(WIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още