IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, а пазарът следи иракския износ 

Русия е намалила с по-малко от очакваното дневното си производство в началото на март

08:36 | 30.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като доларът се засили, а инвеститорите следят отблизо събитията, свързани с намаляването на износа на петрол от Иракски Кюрдистан.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поевтиняват с 28 цента, или 0,26%, до 78 долара за барел към 08:20 ч., а суровият петрол тип West Texas Intermediate - с 28 цента, или 0,23%, до 72,80 долара за барел.

Доларовият индекс, който обикновено се търгува в обратна посока на петрола, се повиши с 0,11% в четвъртък до 102,75. По-силният долар прави деноминираните в долари стоки по-скъпи за притежателите на други валути, припомня Ройтерс. 

След спирането на северен експортен тръбопровод производителите са спрели или намалили добива в няколко петролни находища в полуавтономния регион Кюрдистан в Северен Ирак, а на хоризонта се очертават още прекъсвания, става ясно от изявления на компаниите.

Но кюрдско-иракската премия в цените на петрола може да изчезне от пазара по-рано от очакваното, заявиха анализатори от Citi в четвъртък.

„Промените във вътрешната политика на Ирак могат да доведат до трайно политическо уреждане много скоро", заявиха от Citi, като изчислиха, че потоците по тръбопровода могат да нараснат с около 200 хил. барела дневно 

Запасите от суров петрол спаднаха със 7,5 млн. барела до 473,7 млн. барела през седмицата до 24 март, докато очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс бяха за увеличение със 100 хил. барела.

Същевременно запасите от бензин намаляха с 2,9 млн. барела до 226,7 млн. барела при очаквания на анализаторите за спад от 1,6 млн. барела.

„Сезонното засилване на търсенето до края на второто тримесечие се очаква да доведе до повишаване на цените (на петрола) спрямо настоящите нива", заявиха анализаторите от National Australia Bank.

Макар че цените на петрола леко спадат в четвъртък, те останаха в търговския диапазон, наблюдаван от началото на 2023 г., добавят анализаторите.

В началото на тази седмица петролът пое нагоре, след като спор между Ирак, Турция и кюрдските власти спря износа на около 400 хил. барела дневно от пристанището в Джейхан. Въпреки това WTI е напът да отбележи петия си пореден месечен спад поради банковата криза, опасенията за рецесия и устойчивия руски добив.

„Разпродажбата на петрола в резултат на банковата криза може да е зад гърба ни", каза пред Bloomberg Джесика Амир, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Ltd. в Сидни. “Пазарът е загрижен и за доставките от Близкия изток”. 

Разпродажбата на петрола в резултат на банковата криза може да е зад гърба ни. Пазарът е загрижен и за доставките от Близкия изток.
Джесика Амир
пазарен стратег в Saxo Capital Markets Ltd.

Повечето пазарни наблюдатели все още залагат на възстановяването на Китай, което ще подкрепи ръста на цените по-късно тази година, а коментарите на две от най-големите петролни компании в страната очертаха оптимистични перспективи. PetroChina и Cnooc Ltd. заявиха, че възстановяващата се вътрешна икономика може да помогне за смекчаване на въздействието на по-бавния глобален растеж.

Междувременно по-ниските от планираните съкращения на руския добив на суров петрол потушават опасенията, свързани с предлагането.

Производството на суров петрол в Русия е намаляло с около 300 хил. барела дневно през първите три седмици на март, което е по-малко от планираните съкращения от 500 хил. барела дневно, съобщиха за Ройтерс източници, запознати с данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
2
rate up comment 1 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Стига *** ли под всяка тема, разбрахме колко си компетентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
туканка една мощна група експерти антиваксъре-газовици (валентиновци , opkи , кисимовци , андита ,алдита , даскали по философия) обясняваха как идвал краят на света в УСАто . първо им свършвала окончателно нафтата и завалиите се редели на опашки с канчета по бензиностанциите да им накапят последните остатъци за да могат да си светят у тях . и второ зануленият от кремля като резне незначително добивът и нефта ще се продава вече на $200 справедлива цена , което знаем е фалит за колективният запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още