IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите икономически данни не успяха да разколебаят борсовите играчи в Азия

Акциите на основните регионални доставчици на Tesla поскъпнаха, след като Илон Мъск обяви, че ще посети Китай, за да разговаря с премиера Ли Цян

12:08 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни борсови индекси в Азия приключиха първата сесия от седмицата с ръстове, докато инвеститорите оцениха новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,52 на сто до 28 18815 пункта. Индексът Topix нарасна с 0,51% до 2017,68 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за бизнес доверието в Япония, което се свива през периода януари-март, достигайки най-ниското си ниво от над две години. Основният индекс, измерващ доверието на големите производители, е спаднал до 1 пункта към края на март от 7 пункта към края на декември, показаха данните на ЯЦБ, което е под медианната пазарна оценка за 3 пункта. Това е пето поредно тримесечие на влошаване и най-лошото ниво от декември 2020 г.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite записа ръст от 0,72% до 3296,4 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 163,02 пункта, или 1,39%, до ниво от 11 889,42 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng отчете повишение от 0,04% до 20 409,18 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на регионалните данни за фабричната активност. Показателят за Азия се свива през март, след като слабото външно търсене е засегнало производството. Зависимите от износа Япония и Южна Корея отчитат свиване на производствената активност през март, а ръстът в Китай е изпаднал в застой. Това подчертава предизвикателството пред Азия, докато властите се опитват да държат инфлацията под контрол и да отблъскват насрещните ветрове от забавящата се световна икономическа инерция.

Южнокорейският индекс Kospi записа спад от 0,18 на сто до 2472,34 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се повиши с 0,63% до 7223 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (3 април). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (3 април).

Акциите на основните регионални доставчици на американския електромобилен концерн Tesla поскъпнаха, след като компанията представи силни данни за доставките през първите три месеца на годината. Отделно, главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск заяви, че ще посети Китай, за да разговаря с премиера Ли Цян.

В тази връзка цената на книжата на японската Panasonic се повиши с 2,45%, докато книжата на южнокорейските Samsung SDI и LG Chem поскъпнаха съответно с над 1% и 0,3 на сто.

Листнатите на борсата в Шънджън акциите на Hengdian Group DMEGC Magnetics прибавиха 2,28% към стойността си.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за инфлацията в Индонезия, която се забавя през март до 2,94% на годишна база. За сравнение, през февруари тя достигаше 3,09%.

На петролните пазари фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с около 8%, след като членовете на ОПЕК+ се споразумяха да съкратят над 1 млн. барела от дневното си производство до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още