IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня за втора поредна седмица

Повечето търговци са заели изчаквателна позиция преди решението на Фед 

23:10 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтиня за втора поредна седмица, въпреки че ралито на Wall Street, предизвикано от добрите тримесечни отчети, повиши цените за деня.

В петък West Texas Intermediate поскъпна най-много от почти четири седмици насам, подкрепен от рисковите настроения, които се отразиха благоприятно на всички стоки. Тази седмица петролът до голяма степен следваше по-широките пазарни тенденции, тъй като много търговци избягваха да залагат големи позиции, докато очакват следващото решение на централната банка на САЩ.

Цената на суровия петрол се колебаеше рязко през април, като достигна 15-месечен връх, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници обявиха намаляване на добива. Впоследствие цените поеха надолу в условията на технически натиск и влошаване на перспективите.

Последните икономически данни показват, че инфлацията в САЩ продължава да се ускорява, което засилва очакванията, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, и увеличава шансовете за рецесия, свързана с намаляване на търсенето. Междувременно доставките от Русия останаха устойчиви въпреки санкциите на Г-7, а възстановяването на Китай се оказва по-бавно, отколкото някои очакваха.

Намаляващите маржове на печалбите на рафинериите в Азия вече са сигнал за слабост в най-големия регион - вносител на петрол, но възстановяването на Китай започва да се проявява. Най-голямата китайска рафинерия Sinopec заяви, че възстановяването в страната ще стимулира ръста на търсенето на рафинирани петролни продукти с над 10% през тази година.

Финансовите резултати за първото тримесечие на петролните концерни надхвърлиха очакванията, като гигантите в бранша Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. реализираха най-високите си печалби от 2008 г. насам, когато цената на петрола достигна 145 долара за барел, което е почти два пъти повече от сегашната цена, която се колебае около 75 долара.  

Фючърсите за WTI с доставка през юни поскъпнаха с 2,02 долара до 76,78 долара за барел в Ню Йорк. Сортът Брент с доставка през юни, която изтича в петък, поскъпна с 1,17 долара до 79,54 долара за барел. По-активно търгуваните фючърси за юли се търгуват за 80,33 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още