IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "КРЗ Одесос" са гласували изплащане на най-големия дивидент досега

Брутният дивидент е в размер на 12,8 лева

09:57 | 15.05.23 г.
Снимка: КРЗ Одесос АД
Снимка: КРЗ Одесос АД

Акционерите на „Кораборемонтен завод Одесос“ АД (КРЗ Одесос) са гласували дивидент в размер на 12,8 лева на акция бруто.

Това е най-големият дивидент, който дружеството изплаща на акционерите си.

Общото събрание се е състояло на 12 май. Протоколът е публикуван чрез БФБ-София.

Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент, на 14-ия ден след деня на общото събрание, или към 26 май 2023 г.

Дивидентът ще започне да се изплаща от 12 юни. Размерът на нетния дивидент след удържането на данъка е 12,16 лева.

Акционерите ще си получат дивидента чрез инвестиционните посредници и „Алианц Банк България“ АД.

Изплащането на дивидента от инвестиционните посредници и от банката ще се извършва в срок от три месеца след началната дата за изплащане. След изтичане на този срок акционерите, които не са получили дивидента си, могат да го получат от дружеството, но не по-късно от 12 юни 2028 г.

Акционерите са одобрили също така годишния отчет и докладите на ръководството на дружеството и са избрали одитор за 2023 г. – „Гети Одит“ ООД.

Гласувано е и постоянно месечно възнаграждение на членовете на съвета на директорите на „КРЗ Одесос“ в размер на 4500 лева. Изпълнителният директор ще получава и постоянно допълнително месечно възнаграждение, което ще бъде допълнително определено от ръководството. Максималният му размер е 6 пъти размера на постоянното месечно възнаграждение на съвета на директорите, или до 27 хил. лева.

„КРЗ Одесос“ приключи първото тримесечие на годината със силен ръст на приходите и печалбата заради увеличението на приходите от ремонт на кораби. Дружеството приключва първото тримесечие с нетна печалба в размер на 6,633 млн. лева при 1,991 млн. лева година по-рано и увеличава повече от два пъти паричните средства към края на март.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с почти 119%, а пазарната капитализация надвишава 136,1 млн. лева.

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още