IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите на "Спиди" задържа печалбата

Дружеството ще изплати 5,25 лева брутен дивидент на акция

16:53 | 25.05.23 г.
Снимка: Спиди АД
Снимка: Спиди АД

„Спиди“ АД продължава да увеличава приходите през първото тримесечие, но заради силния ръст на разходите печалбата за периода е почти същата като през първото тримесечие на 2021 г. Вътрешният пазар освен това е увеличил значимостта си за компанията, което се видя като тенденция и от индивидуалния отчет. Това сочи консолидираният отчет на куриерската фирма, публикуван чрез БФБ-София.

Най-силно се увеличават разходите за външни услуги заради ръста на разходите за подизпълнители, което е свързано с увеличението на обработените пратки, както и разходите за персонал.

Дружеството обяви също така, че ще разпредели на акционерите 69% от печалбата си за 2022 г. Дивидентът на акция е 5,25 лева бруто. Същият дивидент дружеството изплати и през 2021 г. за 2020 г., като сумата на акция е най-високата, изплащана от дружеството на акционерите досега.

Финансово представяне през първото тримесечие

Приходите на „Спиди“ от дейността за първото тримесечие възлизат на 105,674 млн. лева в сравнение с 87,247 млн. лева година по-рано, или с малко над 21% повече на годишна база. От тях 57,13 млн. лева са от вътрешния пазар, което е с почти 29% повече на годишна база.

Още 46,881 млн. лева са от външни пазари, което е с 14% повече на годишна база, като при услугата Speedy CEE Economy за Унгария, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия и Полша спадът продължава. Доставките на Балканите (Гърция и Румъния) компенсират това.

Общите разходи на дружеството за периода януари-март достигат 96,284 млн. лева при 78,197 млн. лева за януари-март 2022 г., което е с малко над 23% повече на годишна база. Основните разходи са за подизпълнители и възнаграждения, които формират 75% от оперативните разходи. Техният размер до голяма степен е обвързан с броя обработени пратки. За първото тримесечие разходите за подизпълнители са 50 млн. лева, като са с 25,3% по-големи на годишна база.

Разходите за персонала нарастват с почти 27% до 24 хил. лева за отчетния период от 19 млн. лева година по-рано. Увеличението е както заради назначаването на нови служители, така и заради увеличението на заплатите в компанията.

Общо 16% ръст има и при разходите за материали, които се формират основно от разходите за гориво с над 12 на сто на годишна база.

Дружеството отчита нетна печалба в размер на 8,22 млн. лева към края на март при 8,025 млн. лева към края на март 2022 г., което представлява ръст от 2,4% на годишна база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Дивидент

През 2022 г. компанията отчете рекордна печалба в размер на почти 41,1 млн. лева. Ръководството предлага като дивидент да бъдат изплатени 69% от нея, или малко над 28,2 млн. лева.

Брутният дивидент на акция е в размер на 5,25 лева.

Изплащането на дивидента ще се извърши в 60-дневен срок от провеждането на общото събрание на акционерите, насрочено за 27 юни в София.

Останалата част от печалбата – почти 13 млн. лева, ще бъде отнесена като неразпределена печалба.

Дружеството обяви с отделно съобщение и че вливането на дъщерните компании „Геопост България“ ЕООД и „Рапидо експрес енд лоджистикс“ ЕООД е вписано в Търговския регистър. Комисията за финансов надзор одобри вливането през март.

В последната година акциите на „Спиди“ поевтиняват с почти 1%, а пазарната капитализация надвишава 596,9 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още