IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и медта поевтиняват заради несигурността за лихвите

По-силният долар прави инвестициите в считани за убежища активи по-малко атрактивни 

11:50 | 05.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото спадна леко в понеделник на фона на несигурността дали Фед ще запази лихвените проценти стабилни до края на месеца, докато притеснението за отслабващия икономически растеж свали цената на медта, предаде Investing.com.

Златото загуби позициите си в петък, след като данните за новите работни места в частния сектор на САЩ се оказаха по-високи от очакваното за май. Това предоставя на Фед ястребова перспектива в опита си да свали високата инфлация.

Някои от представителите на Фед предположиха освен това, че централната банка ще запази лихвените проценти стабилни през юни, докато преценява въздействието на мерките за монетарно затягане от последната година.

Въпреки решението си през юни централната банка е възможно да запази лихвените проценти високи за по-дълго време – сценарий, който ще се отрази неблагоприятно на активи като златото. Силата на долара, в условията на по-високи лихвени проценти, натежа върху цените на кюлчетата в понеделник.

Повишеният апетит за риск след приемането на законопроекта за тавана на дълга държи инвеститорите далеч от рискови активи като златото.

Ценният метал поевтиня леко до 1940,33 долара за тройунция, докато златните фючърси поевтиняват с 0,7% до 1955,75 долара за тройунция. И двата параметъра са близо до двумесечни дъна.*

Фючърсите показват, че пазарите очакват близо 80% възможност Фед да запази лихвите стабилни през юни. Въпреки че последните данни за инфлацията и пазара на труда надминават пазарните очаквания, банката все още може да увеличи лихвите.

Очаква се златото да поскъпне заради повишеното търсене през годината, особено след като икономическите условия се влошиха заради напрежението от високите лихвени проценти.

Това се отрази и на цената на медта, която също се понижи в понеделник. Медните фючърси падат с 0,28% до 3,7170 долара за паунд.*

Поредица от слаби икономически данни от САЩ, Европа и Китай сваля цената на медта през последните седмици до шестмесечни дъна, тъй като пазарите се притесняват за забавено търсене на червения метал.

Фокусът през тази седмица е върху повече информация от най-големите световни икономики, включително данни за търговията на Китай и сектора на услугите на САЩ.

*цени към 10:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още