IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна преди резултата от срещата на Фед

Важните данни от четвъртък за Китай и САЩ ще зададат посоката на движение на пазара на петрол

10:54 | 14.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават незначително по време на азиатската търговия в сряда, докато инвеститорите очакват резултата от срещата на Фед, важните икономически данни от Китай и официални данни от правителството за запасите от суров петрол на САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт „Брент“ поскъпват със 17 цента, или 0,23%, до 74,46 долара за барел, а цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 4 цента, или 0,06%, до 69,46 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 3% във вторник заради надеждата за нарастващо търсене, след като Китайската централна банка понижи лихвата по краткосрочните заеми.

„Изглежда, че инвеститорите, които имат за цел бърза печалба, се колебаят да предложат по-високи цени заради важните данни, които предстоят да бъдат получени за промишленото производство на Китай, за продажбите на потребителските стоки и индекса за цените на жилищата през май, които ще бъдат получени до утре, а също и днес, когато Федералният комитет за отворения пазар ще представи последните си прогнози в точкова графика“, споделя Келвин Уон, старши пазарен анализатор в OANDA.

Участниците на пазара очакват Федералния комитет за отворен пазар да спре повишението на лихвите на фона на несигурността както за икономическите перспективи, така и за отложените ефекти от десетте лихвени повишения от март 2022 г. насам.

По-високите лихви засилиха долара, превръщайки деноминираните в долари стоки в по-скъпи за купувачите с други валути, и оказаха влияние върху цената на петрола. Паузата на лихвените повишения ще стимулира икономическия растеж и търсенето на петрол и ще подкрепи цената на суровината.

Икономисти очакват Канадската централна банка да повиши лихвите отново през юли до 5% след изненадващото повишение от 25 базисни пункта миналата седмица. 

Очаква се Европейската централна банка също да повиши лихвените проценти с още четвърт процентен пункт в четвъртък, за да се справи с упоритата инфлация, а Японската централна банка, която ще съобщи плана си в петък – да продължи със своята ултраулхлабава политика.

Запасите на суров петрол в САЩ са нараснали с около 1 млн. барела през седмицата, приключила на 9 юни, според източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Данните се разминават с оценките на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за намаление на запасите от суров петрол с 500 000 барела.

Очакват се данни от американското правителството за запасите по-късно в сряда.

Междувременно ОПЕК+ позволи на Русия да увеличи производството си с малко повече с последната производствена квота спрямо договореното по-рано.

*цени към 10:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още