IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-актуалните акции в света събуждат спомени за борсов крах за 400 млрд. долара

Съществуват редица прилики между листването на VinFast и това на базираната в Хонконг AMTD Digital

07:52 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електромобили VinFast е нерентабилна, с малко търгуеми акции и развълнувала отделните инвеститори компания, като цената на акциите ѝ расте по-бързо от тази на всеки друг бизнес с голяма пазарна капитализация, пише Bloomberg.

Това е опасна комбинация за всеки, изкушен да заложи на по-нататъшни ценови ръстове на книжата на концерна, част от Vingroup, чийто акции поскъпнаха с 688% от листването на 15 август, когато се сля с компания със специално предназначение (SPAC).

Пазарната оценка на VinFast от 190 млрд. долара вече надхвърля тази на половината компании в Dow Jones Industrial Average, включително Goldman Sachs Group Inc. и Walt Disney Co.

Последният път, когато акция с малък плаващ капитал се издигна от сравнително неизвестна до редиците на най-високо оценяваните книжа в света, това не завърши добре за инвеститорите. AMTD Digital Inc., друга компания с листнати в САЩ акции и азиатски корени, озадачи ветераните на пазара преди година, след като книжата ѝ поскъпнаха с повече от 32 000% в рамките на няколко седмици. Стойността на компанията за финансови услуги, която беше на загуба, в един момент премина границата от 400 млрд. долара, засенчвайки оценките на JPMorgan Chase & Co.

Оттогава акциите на AMTD се сринаха с повече от 99%, достигайки рекордно ниско ниво миналата седмица. Сега оценката ѝ възлиза на скромните 1,2 млрд. долара.

Макар VinFast и AMTD да се различават по ключови аспекти, малкият им плаващ капитал и привлекателността за търсещите инерция инвеститори на дребно направиха и двете уязвими на екстремни бумове и спадове.

Пазарната оценка на VinFast засенчи тази на Disney и Goldman Sachs. Източник: Bloomberg Пазарната оценка на VinFast засенчи тази на Disney и Goldman Sachs. Източник: Bloomberg

„Текущите оценки на VinFast са неустойчиви“, коментира Дейвид Бленърхасет, анализатор, който публикува коментари в платформата Smartkarma. „И тъй като има толкова малко налични акции на VinFast, всеки, който купи, да речем 50 хил. акции, ще коригира стойността на акциите“, добавя той.

След като скочи с впечатляващите 255% през първия си ден на търговия, цената на акциите на VinFast изглеждаше така, сякаш е загубила инерция с тридневен спад. И все пак ралито оттогава набра скорост, повишавайки пазарната оценка на компанията до близо 200 млрд. долара само за 10 дни на търговия. Ако този крайъгълен камък бъде достигнат през следващите дни, това ще създаде асоциация с годините, необходими на лидера в електрическите превозни средства Tesla Inc. и софтуерния гигант Nvidia Corp. да надминат това ниво – въпреки че VinFast може да се срине също толкова бързо, колкото се и издигна.

Все пак привържениците на VinFast има какво да направят по въпроса. 

Това е една от най-известните компании във Виетнам, подкрепяна от най-богатия човек в страната, Фам Нхат Вуонг, който създаде Vingroup - конгломерат, обхващащ строителство на жилищни сгради, хотели, болници и търговски центрове. Групата, заедно със своите филиали и кредитори, е заделила 8,2 млрд. долара за финансиране на оперативните и капиталовите разходи на VinFast през последните шест години.

Това отличава донякъде виетнамския електромобилен концерн от AMTD - базирана в Хонконг фирма за финансови услуги, която е малко известна дори на вътрешния пазар.

Анализатори предвиждат, че ралито при VinFast може да продължи известно време. По-малко от 1% от акциите ѝ са достъпни за търговия, което прави скъпо придобиването им от продавачите на къси позиции.

Генериране на загуби

Все пак борсовият скок на VinFast е трудно да се оправдае само с фундаментите. Автомобилният производител продаде само 24 хил. автомобила в световен мащаб през 2022 г., малка част от доставките, регистрирани от Volkswagen AG и Ford Motor Co. Нетната му загуба достигна близо 600 млн. долара през първото тримесечие на тази година и се очаква да се увеличи в близко бъдеще, тъй като концернът увеличава производството на превозни средства.

Независимо дали ралито ще приключи, или не, това е напомняне за рисковете при слабо търгуваните акции, които американските регулатори и борси подчертаха след бурните нови листвания, включително това на AMTD. Nasdaq Inc. заяви, че засилва контрола върху първичните публични предлагания (IPO) от компании с малка капитализация, съобщи Bloomberg през септември. Председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър посочи преди това, че регулаторът е в добра позиция да се фокусира върху причините за необичайни ходове.

„Има прилики между метеоритния възход на VinFast и AMTD Digital, като се има предвид техният малък плаващ капитал и ъгъл на меме акциите“, изтъква Кен Ших, ръководител на отдела за управление на богатството за Китай в Saxo Markets. „Инвеститорите трябва да внимават за ценова волатилност“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още