IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите европейски данни оставиха борсите в региона на червено

Всички сектори в рамките на Stoxx 600 записаха спадове

19:51 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските фондови пазари приключиха сесията във вторник на червено, тъй като инвеститорите обърнаха внимание на най-новите мрачни икономически данни от региона, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,1%, като всички сектори и основни борси приключиха сесията на отрицателна територия. Задлъжнелият сектор на комуналните услуги се понижи с 2,7%  на фона на перспективите за по-високи лихви по-дълго време, докато акциите на миннодобивните компании поевтиняха с 2,6%.

Цената на книжата на компаниите за възобновяема енергия също се понижи заради потенциалния удар, който ще нанесат лихвите и високите цени на суровините върху големите им проекти. Акциите на датските фирми Orsted и Vestas Wind отстъпиха съответно с 4,9 % и 4,4%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в региона. Тази в Швейцария се е ускорила до 1,7% през септември, главно заради цените на курсове за посещение през свободното време, горивата и мазута, а също и на по-скъпите дрехи и обувки.

В Турция потребителските цени са се повишили с 61,5% на годишна база през септември, тъй като по-високите енергийни разходи усложняват усилията за ограничаване на местното търсене с ударни лихвени повишения.

Акциите не успяха да се отърват от слабите тенденции, наблюдавани през август и септември, в началото на новия месец, като в понеделник Stoxx приключи сесията със спад на фона на данни от еврозоната, които отчетоха трайно свиване на производството, тъй като новите поръчки са намалели с почти рекорден темп.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 изостана с 0,54% до 7470,16 пункта.

Инвеститорите отразиха и най-новите данни за инфлацията в британските магазини. Цените на стоките в супермаркетите във Великобритания са се повишили с 6,2% през септември – по-слабо в сравнение с 6,9% през август, показаха данни на Британския консорциум за търговия на дребно.

Германският индекс DAX се понижи с 1,06% и приключи сесията на ниво от 15 085,21 пункта.

Френският CAC 40 изтри 1,01% от стойността си до равнище от 6997,05 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още