IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси се отърсиха от притесненията, свързани с войната в Израел

Основните индекси бяха на червено по-рано днес, но завършиха сесията с повишения

23:27 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията в понеделник на зелено, след като инвеститорите успяха да се отърсят от натиска, свързан с конфликта между Израел и Хамас, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,59%, или 197,07 пункта, до 33 604,65 пункта. 

Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,6 на сто до 4335,66 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite прибави 0,39%, приключвайки деня на ниво от 13 484,24 пункта. 

По-рано през деня борсите в САЩ бяха на червено. В най-лошите моменти от сесията Dow се беше разделил със 153,89 пункта, а S&P 500 – с 0,6%. Nasdaq беше спаднал с цели 1,15% преди да успее да се възстанови.

Акциите се оказаха под натиск рано в понеделник, след като израелско-палестинският конфликт ескалира в събота. Тогава военната група Хамас атакува Израел – нещо, за което втората изглежда не беше подготвена. Над 700 израелци бяха убити. Ответната реакция пък взе над 560 палестински жертви на Ивицата Газа, сочат последни данни. Случилото се накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да обяви, че страната му е във война.

Хамас е обявена за терористична група, подкрепяна от Иран, и управлява Ивицата Газа от 2007 г.

Нарастващото геополитическо напрежение, свързано с конфликта, може да има последици за енергийния пазар. Някои експерти дори прогнозират кратък скок на цените на суровия петрол, но като цяло очакват въздействието да е ограничено. Нарастващото напрежение може да донесе и по-нататъшна нестабилност на пазара, на фона на притесненията на инвеститорите от необузданата инфлация и по-високите лихвени проценти.

Фючърсите върху американския петрол WTI поскъпнаха с 4,3% в понеделник, търгувайки се над 86 долара за барел. Цената на фючърсите върху международния сорт Брент се повиши с 4,2% до 88,14 долара.

Акциите на големите петролни компании и тези в отбраната поскъпнаха предвид конфликта. Стойността на книжата на Lockheed Martin и Northrop Grumman се повиши съответно с 8,5% и 11,3%. При Marathon Oil ръстът е 7,2%, а при Exxon Mobil – 3,6 на сто.

Някои инвеститори изразиха увереност, че пазарът вече е оценил въздействието на атаката на Хамас от уикенда.

Междувременно инвеститорите са в очакване на сезона на отчетите, който започва тази седмица и ще даде сигнали за това как се представя икономиката като цяло. Компаниите, които ще обявят финансовите си резултати в следващите дни, са PepsiCo, Walgreens Boots Alliance, JPMorgan и BlackRock.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още