IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма част от кандидатите за първично публично предлагане отлагат плановете си

Очакваното възстановяване на IPO пазара може и да изчака

23:02 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакваше се, че първичните първични публични предлагания (IPO) в САЩ ще се възстановят благодарение на важни листвания на водещи компании като Arm Holdings Plc и Birkenstock Holding Plc, подготвяйки пазара за още по-голямо завръщане на листванията през 2024 г., пише Bloomberg.

След тeжките септември и октомври обаче, много от кандидатите за първично публично предлагане се отдръпват и преценяват дали да отложат плановете си.

Компанията за здравни услуги Brightspring Health Services Inc., подкрепена от KKR & Co. която планираше да привлече 1 млрд. долара, е сред тези, които обмислят отлагане, заявиха хора, запознати с въпроса, пожелали да останат анонимни.

Waystar Holding Corp., която е подкрепена от EQT AB и подаде публично заявление миналата седмица, се стреми да продължи напред с IPO-то си, както е планирано, но също така следи пазарните условия, заяви източник, запознат с плановете на фирмата.

С това те се присъединяват към компании, които също обмислят дали да отложат листванията си, включително подкрепеният от Microsoft Corp. стартъп за облачни услуги и сигурност на данните Rubrik Inc. и бизнесът за споделени превозни средства Turo Inc. Базираната във Виетнам стартираща интернет компания VNG Ltd. вече отложи регистрацията си в САЩ , надявайки се на по-добри условия през януари.

Представители на Brightspring, KKR, Waystar и EQT отказаха да коментират темата.

"Бавното" тримесечие

„Четвъртото тримесечие за IPO-тата по всяка вероятност ще бъде бавно“, смята Къли Дейвис, вицепрезидент на капиталовите пазари и ръководител на инвестиционното банкиране на West Coast TMT в Jefferies Financial Group Inc. "След периоди на слаба активност обикновено са необходими една или две сделки, които да се търгуват добре, за да вдъхнат доверие и да привлекат отново инвеститорите и емитентите."

Компаниите, които се готвят за първични публични предлагания, повечето от които малки, продължават да следват разпродажбите на пазара на акции. Webuy Global Ltd., базирана в Сингапур платформа за електронна търговия, нарасна с 34% при дебюта си миналия четвъртък, след като събра 15,2 милиона долара.

През последния месец около 30 компании са подали публични заявления за първично публично предлагане в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, сочат данни, събрани от Bloomberg. Някои от тези компании може да подадат документите си сега, за да ускорят листването, особено на фона на потенциалната заплаха от спиране на работата на правителството на САЩ през ноември.

Mach Natural Resources LP, например, подаде публично документи на 16 октомври и се очаква да оцени цената на акциите си във вторник. Компанията за проучване и сондиране на петрол се стреми да събере до 210 милиона долара.

Arm и Birkenstock

Начело с най-голямото IPO за годината на дизайнера на чипове Arm, подкрепено от SoftBank Group Corp. на стойност 5,23 млрд. долара – септември беше най-силният месец за листванията в САЩ от януари 2022 г.  насам благодарение на първите три от общо четири големи предлагания, сочат данните на Bloomberg. Към момента, в който четвъртото от тези листвания – това на Birkenstock, отстъпи с почти 13% при дебюта си в търговията на 10 октомври, акциите на Instacart вече бяха с двуцифрен спад. До петък Arm и маркетинговата компания Klaviyo Inc. се търгуваха на цени по-ниски от тези на листването.

Тези резултати се наблюдаваха на фона на по-широк спад на пазара и все още високи лихви, както и на сътресенията във Вашингтон, където заплахата от спиране на работата на федералното правителство още следващия месец може да се засили отново. Геополитически опасения, включително тези за продължаващата война в Украйна и възможно разширяване на конфликта в Близкия изток, биха могли допълнително да разклатят пазарите и да блокират IPO-тата през следващата година.

"Емитентите са изправени пред несигурност, която би ги накарала да се замислят дали да продължат с първичното публично предлагане", каза Джош Вайсмер, ръководител на капиталовите пазари в Mizuho Americas. "Докато не получим яснота за геополитическите събития, спирането на работата на правителството и на курса на паричната политика на Фед, компаниите няма да бързат да бъдат следващото IPO, което ще излезе на пазара."

Сигурната игра на компаниите

Това вероятно ще насочи тези, които ще продължат с IPO, да играят на сигурно, вместо да се стремят към върха.

Дейвис от Jefferies прогнозира, че "основополагащите стратегии", прилагани от Arm и другите три големи компании, ще бъдат имитирани от други. Според него закупуването на големи пакети от акции от основните инвеститори в IPO е ефективна стратегия за демонстриране на доверие на един нестабилен пазар, макар понякога да е за сметка на ликвидността, тъй като има по-малко акции за разпределяне.

Почти двугодишният недостиг на листвания в САЩ последва рекордната 2021 г., когато над 1000 компании набраха 338 млрд. долара, според данните на Bloomberg. През тази година в 140 листвания са набрани по-малко от 24 млрд. долара, сочат данните.

Спадът в световен мащаб

Забавянето на IPO не е ограничено до САЩ. Листингите извън САЩ също достигнаха своя връх през 2021 г., достигайки 330 млрд. долара, след което спаднаха до 181 млрд. долара през 2022 г. и след това до 117 млрд. долара досега през тази година.

Този месец Triton отложи планираната продажба на акции за германския производител на скоростни кутии Renk AG след срив на световния фондов пазар. Също така, френската софтуерна компания Planisware отложи своето IPO на Euronext Paris, посочвайки като причина за това трудните пазарни условия.

Както и в САЩ обаче, някои не се страхуват от пазарните колебания. CVC Capital Partners се готви да излезе на борсата през ноември в Амстердам. Фирмата за частни капиталови инвестиции, която беше оценена на около 15 млрд. долара, когато продаде миноритарен дял на Blue Owl Capital Inc. през 2021 г., вероятно ще бъде едно от най-големите листвания в Европа през тази година.

В САЩ, подкрепените от фондовете за рисков капитал, компании като Stripe Inc. и Discord Inc. бяха сред тези, които искаха да станат публични, когато миналата година част от първичните публични предлагания бяха замразени. Сред останалите бяха компании като Cohesity Inc. и Reddit Inc.

Десетки компании, особено стартъпи, подкрепени от рисков капитал, остават в очакване хоризонтът на IPO пазарът да се проясни. Сред тези, които искат да станат публични в САЩ през първата половина на 2024 г. се нареждат Amer Sports, Esdec Solar Group, GameChange Solar и New Era Cap.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още