IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският корпоративен дълг отново е интересен на инвеститорите

Пазарите очакват намаляване на лихвите през първата половина на 2024 г. и поемат риска с облигации с рейтинг "боклук"

14:34 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите отново наливат пари в американски корпоративни облигационни фондове с най-бързите темпове от над три години. Това е сигнал за нарастващ апетит за рискови активи, докато пазарите отчитат върха на лихвените проценти.

Повече от 16 млрд. долара са насочени към фондове за корпоративни облигации през месеца до 20 ноември, показват данни на EPFR, цитирани от FT. Това е по-голям нетен приход на средства от всеки пълен месец от юли 2020 г. насам, посочват от медията.

Тенденцията е съсредоточена главно върху дълга с рейтинг „боклук“. За посочения период 11,4 млрд. долара са се влели във фондове, инвестиращи в облигации с нисък рейтинг и висока доходност. Други 5 млрд. долара са насочени към фондове с инвестиционен клас, които държат по-качествен корпоративен дълг.

Значителните входящи потоци подчертават как охлаждането на инфлацията подхранва прогнозите, че Федералният резерв на САЩ е приключил своя цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Апетитът за облигации с по-нисък рейтинг отразява и нарастващото доверие, че облекчаването на високите разходи по заемите ще позволи на силно задлъжнелите компании да се справят със забавящата се икономика без скок в неизпълненията.

„Виждаме много голяма промяна в настроенията на пазарите“, казва Уил Смит, директор на отдела за американски високодоходни облигации в AllianceBernstein. Той допълва, че спадът на доходността по държавните облигации вече е отразен от корпоративния дълг.

Фед започна агресивно да затяга паричната си политика през март 2022 г., като повиши лихвените нива от почти нула до целеви диапазон от 5,25-5,5%, за да ограничи инфлацията. Това усили лихвената тежест за корпоративна Америка и предизвика опасения, че ще има вълна от неизпълнения заради затрудненията на множество компании да обслужват дълговете си.

От юли насам Фед поддържа лихвите стабилни. Данните за пазара на труда показаха, че през октомври има значително забавяне на броя привлечени служители – през миналия месец са създадени 150 хил. нови работни места, което е под прогнозите на анализаторите и броя от септември.

Миналата седмица данните показаха още, че инфлацията се забавя повече от очакваното до ниво от 3,2% - първото забавяне от юни насам.

В отговор инвеститорите снижиха очакванията си за ново повишение на лихвените проценти преди края на годината. Фючърсните пазари калкулират поне две намаления на лихвите до юли 2024 г., макар че централната банка сигнализира, че може да се наложи да поддържа разходите по заемите по-високи за по-дълго време.

Промяната в перспективите пред лихвите повиши оценките на корпоративните облигации. Средната премия, платена от американски кредитополучатели с инвестиционен клас над държавните облигации, е 1,17 процентни пункта, показват данните на Ice BofA. Това представлява спад спрямо нивото от 1,13 процентни пункта до 1 ноември.

Средните спредове на доходността от облигациите с нисък рейтинг се стесняват от 4,47 процентни пункта до 3,95 процентни пункта.

Високодоходните фондове претърпяха тегления за над 18 млрд. долара през годината до 31 октомври, припомня изданието. Някои икономисти и инвеститори се притесняват, че новият наплив към корпоративните дългови пазари може бързо да се обърне, ако се изясни, че разходите по заемите ще останат високи в обозримо бъдеще. Това ще понижи цените на облигациите и ще стимулира разширяване на спреда в сравнение с доходността от държавните облигации.

„Мисля, че сме свидетели как инвеститорите се втурват към облигации с фиксирана доходност, защото смятат, че е достигната максималната стойност на лихвените проценти“, посочва Джон Макклейн, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management. Според него „това е малко глупаво“.

Той допълва, че ситуацията на пазара напомня динамиката от 2019 и 2021 г., когато видяхме значителни сривове в края на двете години заради преследване на риска.

Компаниите с облигации с най-нисък рейтинг биха били най-уязвими при сценарий, който предвижда задържане на лихвите на по-високо ниво за по-дълго време, коментира главният икономист на Apollo Торстен Слок. „Те имат по-голяма задлъжнялост, по-ниски коефициенти на покритие, по-слаби парични потоци“, посочва той. Това означава, че делът на облигационните заеми в неизпълнение може да продължи да се увеличава.

Слок казва, че махалото се люлее в посока „хей, инфлацията е зад нас и всичко е наред“. „Проблемът с това е, че махалото може много, много бързо да се върне назад“, заключава той. Особено ако някоя по-известна компания не изпълни задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още